emg home
RSS

Jovanović: Tadić nema pravo da odustane od kandidature

26. avgust 2011. | 10:56 13:35

Izvor: Emg.rs, Beta

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da predsednik Srbije Boris Tadić i drugi političari nemaju pravo da propuste šansu za dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU. "Evropska budućnost i modernizacija nisu vlasništvo i monopol političara i odluku o praktičnom odustajanju od kandidature za EU ne mogu da donose oni, uključujući Tadića, nego isključivo građani", rekao je Jovanović.

Jovanović je naveo da će odlaganje odluke o statusu kandidata za članstvo u EU značiti da Srbija gubi priliku za unutrašnju promenu, evropeizaciju i izlazak iz gubitaka i poraza.

“Srbija sad nema nikakvu kontrolu nad Kosovom, a trpi i veliku štetu zato što Beograd realno ne kontroliše ni mnoge institucije i neformalne centre na severu Kosova”, kazao je Jovanović.

On je dodao da Srbija neće preživeti još jednu izgubljenu godinu, koja bi u praksi značila definitivno odustajanje od Evrope i da je politika "I Kosovo i EU" samoobmana i opasnost da Srbija potpuno izgubi šansu za ulazak u EU.

 

NS: Tadićeva izjava poraz države

Potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski ocenila je danas da politika "Evropa nema alternativu" koju zastupa Demokratska stranka više nema smisla i da je to postalo jasno i Borisu Tadiću.

Povodom izjave Tadića da Srbija ne može da ukine svoje institucije na severu Kosova iako postoji mogućnost da ne dobije status kandidata za članstvo u EU i datum početka pregovora, Dubravka Filipovski je istakla da je to poraz ove vlade. "Posle posete Angele Merkel očigledno je i Tadiću postalo jasno da politika koju je zastupao 'Evropa nema alternativu' više nema smisla i težinu. Nemačka kancelarka je došla sa izuzetno jasnim i tvrdim stavovima koji su iznenadili i Tadića i mnoge druge. To je razlog neke vrste zaokreta njegove politike", rekla je Filipovski agenciji Beta.

Ona je navela da će građani dosadašnju politiku Vlade kazniti na izborima i da je jučerašnja izjava predsednika poraz države.

 

JS: Evropa ne može da ucenjuje Srbiju

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je danas da međunarodna zajednica i Evropa moraju shvatiti da ne mogu da ucenjuju Srbiju i da predsednik Srbije Boris Tadić nikad neće uraditi ništa na štetu građana Srbije.

Marković je rekao da predsednik Srbije poštuje Ustav i da nema zaokreta u politici koju zastupa. "Tadić nikad neće uraditi nešto što je štetno građanima Srbije jer poštuje ustav. Ne možemo da prihvatimo ukidanje institucija na severu Kosova. Međunarodna zajednica i Evropa moraju shvatiti da ne mogu da ucenjuju Srbiju", kazao je on.

On je istakao da nema zaokreta u državnoj politici jer se Tadić sve vreme zalagao da neće priznati Kosovo i na tim osnovama je formirana i vladajuća koalicija.

 

SNS traži sednicu Parlamenta

Srpska napredna stranka traži sazivanje hitne sednice Skupštine Srbije na kojoj bi se predstavnici vlasti i opozicije dogovorili o tome u kom pravcu će se kretati politika drzave prema problemu Kosova i evropskim integracijama.

Naprednjaci su u saopštenju ocenili da do takvog dogovora svih predsvanika vlasti i opozicije treba da dođe kroz najširu društvenu i političku debatu i podelu odgovornosti.

SNS ocenjuje i da je Boris Tadić svojom izjavom da postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU potpisao kapitulaciju sopstvene politike koju je vodio u prethodnom periodu. "SNS smatra da država ne sme da se odrekne Kosova, niti institucija na severu Pokrajine, uz istovremenu obavezu prema građanima Srbije da se nastavi približavanje EU i borbu za podizanje životnog standarda i stvaranje uslova za bolji život", navodi SNS.

 

Simić: Odnosi sa EU vraćeni nekoliko godina unazad

Profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Predrag Simić ocenio je danas da su u ovom trenutku odnosi Srbije i Evropske unije vraćeni nekoliko godina unazad i poručio da Srbija treba pažljivo da analizira situaciju u kojoj se zadesila i svoje dalje poteze.

Simić je ocenio da se kriza i zaoštravanje odnosa sa EU i susednim zemljama, pre svega Hrvatskom, može dovesti i u vezu s raspisivanjem izbora koji treba da se održe naredne godine. On je ukazao da Srbija treba da se zapita kako je došlo do toga da počne da se urušava sve što je ostvareno posle uspešnog perioda u odnosima sa EU.

"Srbija sad treba pažljivo da analizira poteze, treba da se zapitamo kako je došlo do toga da nemačka štampa piše o tome kako je Angela Merkel doživela šamar u Beogradu", kazao je Simić.

On je ocenio da je pitanje od milion dolara kako da Srbija izađe iz postojeće situacije i nastavi evropske integracije, dobije status kandidata, a ne odustane od Kosova.

 

Radojević: Evro-integracije dovedene u pitanje

Politički analitičar Miodrag Radojević rekao je danas da je nastavak politike evrointegracija Srbije na neki način doveden u pitanje. "Čini se da se dolazi do jednog svojversnog političkog oksimorona, odnosno da će ulazak Srbije u EU biti moguć samo priznanjem Kosova", rekao je Radojević.

Izjava Borisa Tadića da postoji mogućnost da Srbija ove godine ne dobije status kandidata za članstvo u EU, ali i da pored toga ne može da ukine institucije na severu Kosova je, kako je rekao Radojević, jasna politička poruka adresirana i na domaću i stranu javnost. Radojević je kazao da izjava predstavlja pripremu domaće javnosti da može doći do nečega što bismo mogli nazvati neočekivani zaplet, a to je da do kraja godine ne dobijemo status kandidata ni datum pregovora.

Prema njegovim rečima, s druge strane, to je poruka i međunarodnoj javnosti da Srbija neće odustati od odbrane svojih nacionalnih ciljeva na Kosovu.

Radojević je rekao da je Tadić poslednjom izjavom artikulisao i politiku koja je nacionalni konsenzus, u slučaju izbora između EU i Kosova, Srbija će štiti svoju suverenost. "Nažalost, u delu zapadne javnosti nema razumevanja za takvu politiku", kazao je Radojević.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

26. avgust 2011. 14:29:03

| NBGD

3

Bravo za LDP, TO JE PARTIJA KOJA IMA CVRSTE STAVOVE I NEMA ODUSTAJANJA OD EU. VELIKI POZDRAV TAKVOJ POLITICI

26. avgust 2011. 15:36:52

| neko

1

Dosta price,molim dela

<<

29. avgust - 04. septembar 2011.

>>