emg home

RSS

Jeremić: Rusija uložila protestnu notu zbog izjava lidera LDP-a

22. jun 2011. | 14:44 15:54

Izvor: Emg.rs, Beta

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić potvrdio je danas da je ambasada Ruske Federacije uputila protestnu notu Ministarstvu spoljnih poslova zbog izjava lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je politika Rusije prema Srbiji kolonijalna i ponižavajuća.

 
Jeremić je rekao da vređanje stranih i diplomata i zvaničnika ima jako loše posledice po ugled Srbije.

Čedomir Jovanović je u emisiji Utisak nedelje između ostalog rekao i da se Vuk Jeremić i šef ruske diplomatije „grle kao medvedi“, a izneo je i više kritičkih stavova o odnosu Rusije prema Srbiji.

 

Jovanović: Srbija ponižena u odnosima s Rusijom

Lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da najodlučnije ostaje pri svojoj kritici odnosa Rusije prema Srbiji kao "ponižavajući".

"Emisija 'Utisak nedelje' je samo povod za nastavak konstantnog mešanja Ambasade Rusije u unutrašnje poslove naše zemlje, uz diplomatske fraze koje ne uspevaju da prikriju otvoreni pritisak koji će, u slučaju LDP, samo izazvati suprotan efekat", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

On je kazao da uprkos protestu Ambasade Rusije, najodlučnije ostaje pri iznetom mišljenju i ukazao da je napravio jasnu razliku između kritike ruske politike i odnosa punog uvažavanja i poštovanja koji ima prema Rusiji, njenoj istoriji, kulturi, građanima, međunarodnom značaju i potencijalima.

Po njegovoj oceni, dalja afirmacija politike preispitivanja i redefinisanja energetskog sporazuma Srbije i Rusije, uz istovremenu integraciju Srbije u NATO i EU, jedini je realan put za kvalitetan i ravnopravan odnos Srbije i Rusije.

On je istakao da Srbija ima tretman "ponižene kolonije bez ikakvog prava i uticaja" na projekat "Južni tok", uprkos tome što je, u ime partnerstva, prepustila Rusiji energetski sektor i monopolistička prava "nezamisliva i u samoj Rusiji".

"Takvim poslovnim kriterijumima Moskva nije izložila nijednu drugu državu, baš kao što ni malo ne ceni vojnu neutralnost Srbije, dok sa članicama NATO sklapa ugovore po neuporedivo korektnijim kriterijumima koji su za nas nezamislivi", ukazao je lider LDP.

Jovanović je kritikovao Moskvu što "zanemaruje potrebu Srbije da raščisti sa zločinima", te daje azil udovici Slobodana Milosevića, Mirjani Marković.

"Za nas je poražavajuće i neprihvatljivo to što smo prinuđeni da na prijemu povodom nacionalnog praznika Rusije iskreno poštovanje iskazujemo u društvu osoba pravnosnažno osuđenih za teška krivična dela", naveo je Jovanović.

Lider LDP rekao je da je "žalosno" što Vuk Jeremić afirmiše ruske interese na račun srpskih i "sebično žrtvuje evroatlanske integracije i strateške potencijale Srbije, plaćajući na taj način rusku podršku svojoj pogrešnoj politici".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

07. novembar - 13. novembar 2011.

>>

Povezani naslovi