emg home
RSS

Malović: Mesecima se proveravaju sve sporne privatizacije

22. jun 2011. | 15:33 16:02

Izvor: NIN, Beta

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da Tužilaštvo za organizovani kriminal više meseci proverava sve sporne privatizacije i da niko ko je doprineo činjenju krivičnog dela, neće biti iznad zakona.

"Pre dve nedelje je održan sastanak republičkog tužilaštva i tužilaštva za organizovani kriminal kako bi se sve istrage koordinisale odnosno kako bi se podaci objedinili", rekla je Malović za sutrašnji NIN navodeci da se to ne čini zbog pritiska Brisela.

Ona je rekla da od istrage neće biti izuzeti ni oni koji su od 5. oktobra do danas u različitim periodima radili u državnim institucijama, na privatizaciji kao što su Agencija za privatizaciju, Komisija za hartije od vrednosti, ako se utvrdi njihova odgovornost.

"Svako ko je učinio krivično delo ili je doprineo činjenju krivičnog dela će biti predmet istrage. Niko nije iznad zakona", naglasila je ministarka pravde.

Po njenoj oceni, do sada nije postojala u dovoljnoj meri koordinacija različitih državnih organa u borbi protiv korupcije, Agencije za privatizaciju, Tužilaštva za organizovani kriminal, Komisije za hartije od vrednosti i policije.

Suština rada tih, kako je navela, koordinisanih institucija, biće u proaktivnim istragama.

Ona je dodala će biti proveravana uloga Narodne banke Srbije u sumnjivim transakcijama koje su se obavljale preko nje.

 

Malović: Do kraja nedelje plan borbe protiv korupcije

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je danas da će do kraja nedelje to ministarstvo predložiti plan borbe protiv korupcije.

"Protiv korupcije se možemo boriti preventivno, represivno, edukacijama i drugim merama, a naše viđenje je da se ta borba odvija u tri pravca", rekla je Malović novinarima u Medija centru.

Prema njenim rečima, u prvoj fazi predstoji inoviranje i implementacija Strategije i akcionog plana borbe protiv korupcije, jer su ti dokumenti doneti 2005. godine i predtavljaju normativnu i institucionalnu bazu delovanja u toj oblasti.

"Srbija je to prevazišla i radna grupa na čijem je čelu direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković, pokušaće da locira sve konkretne mere koje po sektorima moraju da se preduzmu kako bismo preventivno delovali na korupciju", kazala je Malović.

Ona je navela da novi plan borbe protiv korupcije predviđa koordinaciju državnih organa u borbi protiv korupcije i lociranje svih akutnih tačaka u proceduri i zakonima koje pogoduju korupciji.

Malović je dodala da su pokrenuti pretkrivični postupci o korupciji u javnim preduzećima, kao što su Kolubara i Galenika, a da njena uloga nije da istražuje te pojave već da koordinira između državnih organa kako bi taj postupak bio efikasan.

Ministarka pravde izrazila je nadu da će predsednici sudova biti izabrani do kraja godine, a očekuje da konkurs bude raspisan po završetku procesa preispitivanja odluka prvog saziva Visokog saveta sudstva o sudijama koje u decembru 2009. nisu izabrane na funkcije.

Prema Ustavu Srbije predsednike sudova bira Skupština, a izmenama Ustava ta praksa trebalo da bude promenjena i da se prebaci u nadležnost Visokog saveta sudstva, kazala je Malović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

17. oktobar - 23. oktobar 2011.

>>