emg home
RSS

Kalanović: Vlada zakasnila sa konsenzusom o reformama

25. jun 2011. | 10:13

Izvor: Emg.rs

Grad: Mokra Gora

 Aktulena Vlada Srbije je u poslednjoj godini mandata zakasnila da postigne politički konsenzus neophodan za završetak tranzicije i strukturnih reformi u Srbiji, izjavila je danas potpredsednica Vlade Verica Kalanović na skupu "Planirajmo 2012.", koju su na Mokroj Gori organizovali Ekonomski institut, Mokrogorska škola mendžmenta i Privredna komora Srbije."Nakon sledećih izbora mora se postići koalicioni sporazum koji će, umesto da se dele javna preduzeća, biti konsenzus za završetak transicije i nastavak reformi. Bez tog konsenzusa upropastićemo još jednu šansu, tako da bi četiri naredne godine mogli pojesti skakavci", rekla je Kalanović.

Ona je naglasila da Srbija nije zavšila reforme privrede, pravosuđa, obrazovanja, državne administracije, penzionog sistema, javnih preduzeća i da su nedovšene reforme veliko opterećenje za privredu.

"Sve te reforme moraju da budu sastavni deo ekspozea novog premijera i naredna vlada mora da ima jasan plan za zavšetak tranzicije i reformi", rekla je Verica Kalanović.

Krajem 2012. ili početkom 2013. u Srbiji ne sme biti nijedno preduzeće bez titulara, a lično sam za to da država bude vlasnik u što manjem broju predzeća, rekla je Kalanović.

Ona je naglasila da Vlada Srbije ne podržava samo strane već i domaće investitore.

Svako ko je spreman na grinfild investicije od najmanje 10 miliona evra imaće istu podršku vlade kao Fiat ili Beneton, naglasila je je kalanović.

"Tranzicija u Srbiji po oceni brojnih međunarodnih institucija je sporija nego u drugim zemljama regiona, dok je sredinom 2003. Srbija bila ispred nekih zemalja koje su sada članice EU. U ovom trenutku nema mnogo država iza nas. To je ujedno i deo odgovora na pitanje zašto Srbija i dalje nije kandidat za EU" rekla je potpredsednica Vlade.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije, Reforme, Tranzicija, Evrointegracije

Ličnosti: Verica Kalanović

Institucije: Ekonomski institut

Kompanije: Mokrogorska škola menadžementa

Događaji: Vivaldi forum


Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi