emg home
RSS

Prištinski listovi pohvalili Bilera

06. avgust 2011. | 10:38

Izvor: Beta

Grad: Priština

Carinski prelazi na severu Kosova povereni su Kforu, a komandant snaga NATO-a na Kosovu Erhard Biler pokazao je izvanredne sposobnosti za rešavanje situacije na severu Kosova, ocenjuju današnji dnevnici u Prištini.

"Komandant Kfora je uspeo da uveri vlasti u Prištini i Beogradu a rešavanje situacije na severu Kosova. Na graničnim prelazima jedan i 31 neće ulaziti roba iz Srbije, što je i bio cilj vlade Kosova kada je preduzela policijsku akciju, ali tamo neće biti kosovskih carinika koji bi sprečili ulazak ovih proizvoda. Oba prelaza će biti pod kontrolom Kfora. To je povremeni kompromis za period do 15. septembra", piše dnevnik "Koha Ditore".

Dnevnik podseća da je situacija na severu Kosova bila tema mnogih diskusija između vlade Kosova i predstavnika međunarodne zajednice. Pre objavljivanja sporazuma visoki zvaničnici vlade Kosova su se sastali sa komandantom Kfora, američkim ambasadorom Kristoferom Delom i evropskim predstavnikom Fernandom Dzentilini.

Dnevnik "Zeri" navodi da su čelnici vlade Kosova postigli sporazum sa KFOR-om za stabilizaciju situacije na severu Kosova i realizovali uslove kosovske vlade.

"Deset uslova vlade Kosova su predstavljeni od strane premijera Hašima Tačija kao privhaćen sporazum od strane rukovodilaca KFOR-a" piše "Zeri".

Dnevnik "Expreš" ocenjuje da je komandant Erhard Biler pokazivao pregovaračke sposobnosti tokom dana nasilja i tenzija na severu Kosova.

"Pod njegovim posredovanjem vlade Kosova i Srbije su postigle sporazum za prevaziliženje situacije. Do 15. septembra u prelazu jedan će biti samo vojnici NATO-a, dok u prelazu 31 će raditi i kosovski i evropski policajci. Kamionima sa srpskim proizvodima se neće dopustiti ulaz" piše "Expreš".

Dnevnik "Kosova Sot" predstavlja i one što naziva "slabostima sporazuma".

"Pod 'humanitarnom pomoći' koja je predviđena sporazumom može se desiti krijumčarenje robe. Postignuti sporazum ne precizira koja organizacija može oceniti humanitarnu situaciju" navodi "Kosova Sot".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi