emg home
RSS

Sporazum Kfora i Vlade Srbije, neizvestan pristanak Srba

05. avgust 2011. | 10:47 23:30

Izvor: Beta, Tanjug, Zëri

Grad: Priština

Predstavnici Vlade Srbije postigli su sporazum sa Kforom za rešenje krize na severu Kosova, ali je nejasno da li će sporazum prihvatiti kosovski Srbi koji su odbili da uklone blokade puteva.Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je za da je sporazum "neprecizan" i da je nejasno koja roba može da pređe administrativne prelaze Jarinje i Brnjak.

Pantić je rekao da je zajednička sednica odbornika četiri opštine sa severa Kosova zakazana za subotu u 12 sati.

Predstavnici Vlade Srbije zatražili su pre toga od Srba na severu Kosova da uklone barikade i poštuju sporazum postignut sa Kforom, ali su građani koji blokiraju put u selu Rudare odbili da deblokiraju put.

Šef tima Vlade Srbije za pregovore sa Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović su, pre obraćanja građanima u Rudaru, tri sata o sporazumu razgovarali sa predsednicima opština na severu Kosova.

Nakon što je Stefanović završio obraćanje građanima, njima su se obratili i predsednici opština. Oni su upitali Srbe da li će da sklone barikade, na šta su oni naveli da neće. Odlučeno je da barikade budu zadržane najmanje do sutrašnje sednice.

Stefanović je rekao pre toga građanima da je sporazum sa Kforom postignut i da iza tog sporazuma stoji država Srbija.

On je pozvao građane da poštuju sporazum uprkos svim manjkavostima i naveo da ako to ne učine neće biti daljih pregovora sa predstavnicima međunarodne zajednice.

On je meštanima kazao da će na dva administrativna prelaza ka Srbiji, Jarinje i Brnjak, situacija ostati ista, odnosno da će ih kontrolisati Kfor, ali da na njima neće biti albanskih carinika, "simbola takozvane države Kosovo", kao ni kosovskih specijalaca na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, na prelazu Brnjak od danas pa do kraja važenja sporazuma biće policajci srpske nacionalnosti u sastavu Policije Kosova iz opštine Zubin Potok. Precizirao je da će na prelazu biti 28 policajaca Srba i tri Albanca.

"Nema takozvane kosovske carine", rekao je Stefanović i dodao da je sporazum postignut sa Kforom privremen, da ima pune međunarodne garancije i garancije države Srbije, kao i da će trajati dok se "ne postigne neki sporazum sa Briselom".

On je dodao da sporazum "nije idealan", kao i da je pregovarano u "lošim okolnostima".

"Ono što je sigurno da ovaj sporazum, sa svim manjkavostima, obezbeđuje mir, da neko ne pokuša da uradi ono što su već pokušali da urade", rekao je Stefanović.

Dodao je da će prelaze moći slobodno da prelaze kamioni do 3,5 tona nosivosti, a da će svi veći kamioni morati da imaju sertifikat koji će izdavati Crveni krst.

"Ali, barikade moraju da se uklone", naveo je i dodao:"Ako ne prihvatite ovo, pregovorima je kraj".

Istovremeno, sporazum je pozdravljen u Prištini.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da su predstavnici Kfora postigli dogovor sa predstavnicima Srbije i da je Kosovo "konačno ostvarilo kontrolu nad svojim granicama".

Tači je na sednici kosovske vlade rekao članovima kabineta da je sa Kforom i NATO ostvaren dogovor "o očuvanju novonastalog stanja".

Tači je kazao da je Kosovo "konačno ostvarilo kontrolu nad svojim granicama", kao i da će sporazum omogućiti ostvarivanje odluka Vlade Kosova o reciprocitetu u trgovinskim odnosima sa Srbijom.

Predsednik Vlade Kosova nije govorio o detaljima sporazuma. Tekst sporazuma nije preneo ni Kfor.

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković preneo je okupljenima na Rudaru da mu je sinoć komandant Kfora Erhard Biler rekao da na barikadama sede kriminalci.

"Rekao sam mu da to nije istina i da ovde sedi narod koji se bori za svoja legitimna prava", rekao je Nedeljković.

On je apelovao na državni vrh Srbije i pregovorački tim Beograda za koje je, kako je naveo, zna da su na stalnoj vezi sa SAD i EU, da ostanu istrajni na ispunjenju srpskih zahteva.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović zatraži je konkretan odgovor od države Srbije i predsednika Borisa Tadića šta će učiniti povodom zahteva koje su Srbi postavili.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić posebno se osvrnuo na dezinformacije kojih je u poslednje vreme, naveo je, sve više, a jedna od njih i da je lokalno rukovodstvo u svađi.

"Ja ovde pred vama odgovorno tvrdim da to nije tačno i da nema te sile koja u ovoj situaciji može posvađati rukovodioce opština na severu i načelnika Kosovsko-mitrovačkog okruga", rekao je Ristić.

"Nećemo nikoga voditi u rat, nećemo nikoga voditi u smrt, ali ćemo istrajati u našoj pravednoj borbi", kazao je Ristić.

 

Deset uslova Vlade Kosova da prihvati sporazum

Vlada Kosova ima deset uslova koje Kfor treba da prihvati i ostvari u razgovorima sa predstavnicima Beograda kako bi Vlada podržala sporazum Kfor-a i Srbije, piše danas prištinski dnevnik "Zeri".

Premijer Kosova Hašim Tači je juče na sednici Vlade rekao da se komandant Kfor-a Erhard Biler saglasio sa tim zahtevima.

Taj list navodi nepotvrđene informacijame da je prvi uslov deblokada puteva na severu zemlje koji vode ka prelazima Jarinje i Brnjak, a koje Srbi blokiraju od dana kada su specijalne jedinice policije Kosova započele akciju na preuzimanju ovih prelaza.

Drugi uslov je održavanje sadašnjeg stanja na prelazima, što podrazumeva da oni budu zatvoreni za prolaz robe.

Kosovska Vlada traži da se utvrdi da je Kfor odgovoran za prelaze, koji u principu treba da budu zatvoreni zbog bezbednosti i proglašenja ograničenene vojne zone.

Humanitarna pomoć iz Srbije na Kosovo može uči sa vozilima do 3,5 tona na određenim graničnim prelazima, ali nakon procene neke nezavisne međunarodne specializovane organizacije da postoji potreba za humanitarnu pomoć, dok se dozvoljava prolazak robe za potrebe Srpske pravoslavne crkve.

Kako navodi "Zeri", Vlada Kosova zahteva kontrolu i utvrđivanje identiteta svih ljudi i vozila koja ulaze na Kosovo.

Takođe se zahteva kontrola voza koji saobraća na relaciji Beograd- Priština do Zvečana, kao i zatvaranje svih neregistrovanih prolaza između Kosova i Srbije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi