emg home
RSS

Srbi uklanjaju barikade na severu Kosova

10. avgust 2011. | 08:35 13:15

Izvor: Beta

Grad: Kosovska Mitrovica

Srbi u Leposaviću i Zupču su noćas počeli da uklanjaju svoje drumske barikade, ali barikada u Rudaru ostaje.

Srbi u Rudaru, kod Zvečana, po novom rasporedu dežuraće neprekidno kraj svoje tamošnje barikade.

Kako je i dogovoreno, vozilima međunapodne misije omogućen je prolaz po čitavoj teritorije severa Kosova. Očekuje se da i Kfor poštuje sporazum sa Vladom Srbije o slobodi prometa robe na prelazima Brnjak i Jarinje.

Srbi već dve sedmice blokadom važnih puteva na severu Kosova protestuju zbog namere Vlade Kosova da postavi svoje organe vlasti u tom kraju.

Sa njima su kasno sinoć razgovarali njihovi politički predstavnici koji su im rekli da će složni i jedinstveni istrajati u postizanju cilja što je ostanak tog područja u sastavu Republike Srbije.

Na barikadama ni noćas nije bilo incidenata, "krizni štabovi" odlučiće o daljim akcijama, a od zbivanja zavisi da li će barikade biti uklonjene ili pojačane.

Da li će i kada biti ukinuta radna obaveza, takođe će odlučiti "krizni štabovi".

Srbi kažu da će poštovati odluke koje budu doneli čelnici lokalnih samouprava u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Koha ditore: Tači demantovan, na Brnjaku nema carinika


Visoki zvaničnik Kfora potvrdio je da na prelazima Brnjak i Jarnje nema ni kosovskih a ni Euleksovih carinika, prenosi danas prištinski list Koha ditore uz ocenu da je time demantovana tvrdnja premijera Hašima Tačija da su pripadnici Carine Kosova na punktu Brnjak.

List navodi, pozivajući se na međunarodne izvore, da je Kfor odbio da transportuje carinike na prelaz sa Srbijom.

"Međunarodni faktor je juče demantovao premijera Hašima Tačija, koji je nedavno rekao da se na prelazu u Brnjaku nalaze carinici", navodi list.

Kforov zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, za Koha ditore je rekao da "na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak nema carinskog osoblja, jer je zona, u kojoj se ta dva prelaza nalaze, proglašena za delimičnu vojnu zonu".

"Na tim graničnim prelazima nema protoka robe pa tako nema potrebe ni za carinicima", naveo je izvor Koha ditore.

Prišitna je 25. jula donela odluku i preuzimanju prelaza Brnjak i Jarinje i na njih uputlia specijalne jedinice Kosovske policije - ROSU, što je izazvalo pritvljenje srpske zajednice i tenzije na severu Kosova.

U rešavanje problema uključio se Kfor.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi