emg home
RSS

Tadić i Bramerc: Zatvoreno najteže poglavlje saradnje

13. septembar 2011. | 17:54

Izvor: Beta, Tanjug

Predsednik Srbije Boris Tadić i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc konstatovali danas da je najteže poglavlje saradnje zatvoreno i kako očekuju da će saradnja, koja će biti fokusirana na ustupanje dokumenata, pitanje svedoka i istrage ko je pomagao haškim beguncima, ostati na dostignutom nivou.

Tadić je konstatovao da je Srbija nakon više godina saradnje s Tribunalom pokazala da je demokratsko društvo, privrženo pravnom poretku i zajedničkim evropskim vrednostima. Bramerc je, na zajedničkoj pres konferenciji, uzvratio ocenom da zatvaranje haškog poglavlja ne bi bilo moguće bez ključne političke podrške predsednika Srbije.

Bramerc je zahvalio pravosudnim institucijama Srbije i Bezbednosno-informativnoj agenciji na rezultatima, konstatujući da su njihova posvećenost i profesionalizam urodili plodom. On je, međutim, poručio i da, osim tehničke saradnje s vlastima Srbije, u budućnosti očekuje da se utvrdi ko je beguncima pomagao da se skrivaju tako dugo.

Bramerc je naglasio da nikad nije sumnjao u dobru volju predsednika Srbije i sadašnjeg šefa BIA da se saradnja privede kraju, ali da ne zna da li je takav slučaj bio i u daljoj prošlosti. "Ne želim da guram nos u to šta rade vlasti Srbije, ali je činjenica da su ljudi za kojima je postojala poternica godinama izbegavali pravdu. Obaveza Srbije je od izdavanja poternice bila da uhapsi te ljude i mi želimo da znamo ko je odgovoran za to što se to nije ranije desilo", rekao je Bramerc.

Tadić je potvrdio da se istražuje ko je u prošlih 16 godina pružao podršku haškim beguncima i izrazio nadu da će u narednih nekoliko meseci slika o tome biti jasnija. "Ja sam predsednik sedam godina ali nisam imao izvršnu vlast da bih mogao da hapsim begunce. U to vreme bilo je nekoliko vlada, ali u poslednje tri godine kada smo stvarno preuzeli odgovornost uspeli smo da uhapsimo preostale begunce", rekao je Tadić.

On je ponovo istakao da Srbija saradnju s Hagom nije okončala zato što je bila suočena sa uslovljavanjima, već u interesu pravde i pomirenja. "Ako neko misli da smo ljude hapsili zbog pritisaka, mi nismo političari koji rade stvari zato što ih neko pritiska", poručio je Tadić.

Tadić je poručio da će Srbija kroz svoje pravosudne institucije nastaviti istrage u vezi s ratnim zločinima i da će nastaviti politiku pomirenja u regionu.

Bramerc je dodao i da je sa sagovornicima u Srbiji razgovarao i o tome kako Haški tribunal može da pomogne u postupcima koji će se voditi pred domaćim pravosuđem.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi