emg home
RSS

Uhapšen Goran Hadžić

20. jul 2011. | 09:29 15:51

Izvor: Emg.rs, Beta

Jedini preostali haški begunac Goran Hadžić uhapšen je danas u rejonu Krušedola na Fruškoj gori, potvrdio predsednik Srbije Boris Tadić. Hadžić je stigao u Specijalni sud gde će ga saslušati istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Hadžić je poslednji, 161. optuženi koji će se naći u pritvoru Haškog tribunala u Seveningenu. U bekstvu je bio od 2004, kada je tužilaštvo u Hagu obelodanilo optužnicu protiv njega.

Tadić je izjavio da je Hadžić uhapšen jutros u 8.24 u rejonu Krušedola. Tadić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da nisu tačne informacije koje su se pojavile u medijima da je Hadžić uhapšen u manastiru Krušedol ili u vojnom objektu. Tadić nije mogao da precizira gde je Hadžić uhapšen.

On je dodao da je Srbija hapšenjem izvršila moralnu obavezu i zakonsku dužnost i podsetio da su u prethodne tri godine uhapšeni i Karadžić i Mladić.

Tadić je naveo da želi da unapred demantuje informacije i nagađanja prema kojima je Srbija znala gde je Hadžić.

On nije mogao da govori o detaljima vezanim za proceduru u slučaju Hadžića, navodeći da će te informacije kasnije dati nadležne institucije.

Na pitanje novinara da li očekuje reakcije iz EU, Tadić je rekao da ne očekuje nikakve reakcije jer je Srbina saradnju s Hagom završila zbog svojih građana.

 

Vukčević: Brada od tri dana i lažni identitet

Hadžić je uhapšen u šumi kod sela Krušedol na obroncima Fruške gore, bio je teško prepoznatljiv i imao je lažni identitet, izjavio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. Vukčević je na konferenciji za novinare rekao da je Hadžić tokom sedmogodišnjeg bekstva bio veoma nepoverljiv i da je bio u kontaktu sa svega nekoliko ljudi, od kojih je jedan uhapšen s njim.

"Bezbednosno-informativna agencija, koja je uhapsila Hadžića, došla je u posed informacija da će Hadžić ostvariti kontakt s jednim od tih lica, a taj kontakt je trebalo da se obavi juče, ali je odložen zbog napisa u medijima koji su objavili da je Hadžić uhapšen”, rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo da je taj kontakt trebalo da Hadžiću da novac za skrivanje, a Tužilaštvu je raniji pokušaj prodaje Modiljanijeve slike, koja je bila u vlasništvu biznismena iz Novog Sada Zorana Mandića, bio znak da je Hadžić ostao bez novca. "Hadžićevi prijatelji puštali su dezinformacije i napadali u medijima institucije koje sprovode akcioni plan. Želeli su da mu pošalju poruku da se skloni van teritorije Srbije", rekao je Vukčević.

Vukčević je naveo da je Hadžić prilikom hapšenja imao bradu od tri dana, brkove i da se, prema informacijama koje su do danas poznate, tokom skrivanja kretao i nije bio na jednom mestu.

Tužilac je demantovao da su Hadžiću u skrivanju pomagali Srpska pravoslavna crkva i Vojska Srbije, ali je, kako je rekao, Hadžić imao kontakte s nekim sveštenim licima.

 

Ispunjene pretpostavke za izručenje Hadžića

Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu donelo je rešenje o ispunjenosti pretpostavki za izručenje haškog optuženika Gorana Hadžića na koje se odbrana neće žaliti, rekao je danas njegov advokat Toma Fila.

Novinarima ispred Specijalnog suda Fila je rekao da je Hadžiću uručeno rešenje o ispunjenosti pretpostavki za njegovo izručeenje Hagu i o pritvoru na koje se odbrana neće žaliti jer, kako je naveo, od toga nema efekta.

Prema Filinim rečima, Hadžić je primio optužnicu, rekao da je razume ali se nije izjašnjavao o njemi navodima.

On je kazao da je Hadžić uhapšen jutros u 8.40, a ne u 8.24, kako su to saopštili zvaničnici, da nije imao kod sebe nikakva dokumenta, niti je bio naoružan.

Fila je kazao da je Hadžić "malo bolestan", ali se dobro oseća.

"On se krio sedam godina. Kako i gde - to je na nadležnim organima da utvrde, ali je dobrim delom vremena bio van zemlje", kazao je Fila.

On je kazao da će, ljubaznošću pravosudnih organa u Srbiji, Hadžića najverovatnije u naredna dva dana posetiti članovi porodice. 

 

Hadžić u Specijalnom sudu gde će biti saslušan

Haški optuženik Goran Hadžić stigao je danas u Specijalni sud gde će ga saslušati istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Oko 13 časova danas u Specijalni sud je došao i advokat Toma Fila koji će zastupati Hadžića u postupku ekstradicije.

Hadžiću će kod istražnog sudije biti pročitana optužnica, a nakon toga će posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu doneti odluku da li su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje.

Procedura izručenja haškog optuženika Gorana Hadžić Tribunalu u Hagu može da traje do sedam dana.

Prema proceduri, ministarka pravde potpisuje izručenje kada se ispune svi uslovi za to.

Tribunal je 16. jula 2004. otpečatio optužnicu koja Hadžića tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji, Baranji i zapadnom Sredu od avgusta 1991. do kraja juna 1992.

 

Vekarić: Pravosuđe čeka tri dana na žalbu

Pravosudni organi sačekaće tri dana, koliko je predviđeno za žalbu haškog optuženika Gorana Hadžića na rešenje o izručenju i u naredna tri dana ništa se dramatično neće dešavati, izjavio je danas zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

On je novinarima ispred Specijalonog suda rekao da od danas teku svi rokovi za izručenje i da očekuje da će se postupak završiti vrlo brzo.

Vekarić je kazao da će se sačekati rok od tri dana za žalbu iako, kako je naveo, postoji šanša da odbrana ne uloži žalbu.

Prema njegovim rečima, Hadžić na saslušanju kod istražnog sudije nije negirao identitet, predstavio se kao Goran Hadžić i primio je optužnicu.

       

Hadžićev sin: Prva informacija o ocu nakon sedam godina

Članovi porodice Gorana Hadžića izjavili su da su u šoku nakon vesti koje su čuli. "Posle sedam godina ovo je prva zvanična informacija koju smo dobili u vezi sa ocem", rekao je Hadžićev sin Srećko Hadžić.

"Sedam godina nismo ništa znali o njemu, sem što nam je policija povremeno pretresala kuću. Osim zvanične potvrde Tadića izrečene na konferenciji za novinare niko nam se drugi nije ni javio niti obratio", kazao je Srećko Hadžić novinarima.

 

EU: Hapšenje Hadžića važan korak

Čelnici Evropske unije Herman van Rompej i Ketrin Ešton saopštili su da je hapšenje Hadžića važan dalji korak Srbije ka ostvarenju evropske perspektive i za međunarodnu pravdu.

Oni su pozdravili hapšenje i odlučnost i predanost srpskog vođstva u naporima u tom pravcu. "Posle hapšenja Mladića, hapšenje Hadžića šalje povoljan signal Evropskoj uniji i susedima Srbije, ali prevashodno i o delovanju vladavine zakona u Srbiji", naveli su Van Rompej i Ketrin Ešton.

 

File: Srbija potvrdila da je pouzdan partner

Evropski komesar Štefan File izjavio je danas da je hapšenjem Gorana Hadžića "Srbija još jednom pokazala da je pouzdan partner" i uputio "iskrene čestike rukovodstvu Srbije zbog održane reči". 

Komesar za širenje EU je u saopštenju naglasio je da je hapšenje Hadžića "drugi veliki dan za Srbiju za poslednja dva meseca, za pravdu i za pomirenje u regionu". 

File je istakao da hapšenje Hadžića odlična vest jer je "Srbija sada uhapsila svih 46 srpskih optuženika haškog Suda" i dodao da, budući da je "Hadžić poslednji optuženik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, taj sud sada može okončati svoje delovanje". 

"Žrtvama nema povratka, ali sad postoji bar određeno olakšanja da je pravdi učinjena usluga", zaključio je evropski komesar zadužen za politiku prijema novih članica u Evropsku uniju.

 

Bramerc: Srbija dokazala posvećenost saradnji s Tribunalom

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc ocenio je danas da je Srbija hapšenjem Hadžića i Mladića dokazala istinsku posvećenost saradnji s Tribunalom.

Bramerc je hapšenje Hadžića, poslednjeg optuženog, pozdravio kao važan kamen-međaš u istoriji Tribunala. Glavni tužilac je odao priznanje srpskim vlastima za hapšenje Hadžića, naročito ističući ulogu Akcionog tima za potragu, Saveta za nacionalnu bezbednost i operativnih službi koje su sprovele hapšenje.

     

Josipović: Hapšenje dobro za pravdu i dobrosusedske odnose

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović pozdravio je danas hapšenje poslednjeg haškog begunca Gorana Hadžića i ocenio da je to dobro sa stanovišta pravde, dobrosusedskih odnosa, kao i za samu Srbiju koja se konačno odlučila na punu saradnju s haškim Tribunalom.

"Nadam se da će haško tužilaštvo i sud obaviti svoj posao na najbolji mogući način i da će to biti jedno pravedno suđenje", rekao je Josipović novinarima u Rijeci.

Iako se kasni s hapšenjem pokazalo se, rekao je Josipović, da je pravda spora ali dostižna.

Komentarišući činjenicu da su dva poslednja haška begunca Ratko Mladić i Goran Hadžić uhapšena u Srbiji, Josipović je rekao da je dobro da se i "Vlada u Srbiji konačno odlučila za punu saradnju".

Josipović je dodao da njihovo hapšenje u Srbiji pokazuje da su se tamo i skrivali, ukazavši da u mnogim zemljama nije uvek bilo volje za punu saradnju sa Haškim tribunalom. 

 

Ko je Goran Hadžić

Goran Hadžić rođen je 9. septembra 1958. u mestu Pačetin kod Vinkovaca, u Hrvatskoj.

Osnovnu školu je završio u Nuštru, a gimnaziju u Vinkovcima. Počeo je studije ekonomije u Osijeku, nastavio u Subotici, ali nije diplomirao. Pre izbijanja sukoba u Hrvatskoj radio je kao magacioner pogona VUPIK-a u Pačetinu.

Politički angažman započeo je devedesetih u Srpskoj demokratskoj stranci u kojoj je bio predsednik Opštinskog odbora u Vukovaru, član Glavnog odbora u Kninu i predsednik regionalnog odbora za Slavoniju, Baranju i Zapadni Srem. U januaru 1991. je izabran za predsednika Srpskog nacionalnog vijeća, a 16. avgusta te godine u Dalju za predsednika vlade srpske oblasti Slavonija, Baranja i Zapadni Srem.

Za predsednika samoproklamovane Republike Srpska Krajina izabran je 26. februara 1992. pošto je sa tog mesta smenjen Milan Babić. Sa te funkcije je otišao naredne godine, posle izgubljenih na izborima i jedno vreme je bio van politike.

Po dolasku u Srbiju radio je kao savetnik generalnog direktora Naftne industrije Srbije, a sa te funkcije je pred kraj mandata smenjen i raspoređen na mesto samostalnog stručnog saradnika u sektoru veleprodaje.

U politiku se vratio 1995. kao član saveta Sremsko-baranjske oblasti, da bi 1996. postao prvi predsednik te oblasti, koja je bila pod prelaznom upravom Ujedinjenih nacija do 15. januara 1998.

Hadžić je bio prvi na listi od oko 150 Srba koje je hrvatska vlada 1997. izuzela iz Zakona o amnestiji, a koje tereti za ratne zločine. Sudovi u Osijeku i Šibeniku su 1995. osudili Hadžića u odsustvu na 10 i 20 godina zatvora zbog terorizma.

Aprila 2002. Hadžić je tužio nekoliko medijskih kuća i tražio odštetu od 200.000 dinara. Mediji su objavljivali da je dobio stan od 125 kvadrata u Novom Sadu, da ima šest stanova u tom gradu i slično

Županijsko tužilaštvo u Vukovaru saopštilo je 22. februara 2003. da je podiglo optužnicu protiv 10 osoba iz vrha JNA i civilnih vlasti RSK, među kojima je i Hadžić, za zločine u Vukovaru 1991.

Haški tribunal je 16. jula 2004. otpečatio optužnicu koja Hadžića tereti za zločine nad Hrvatima i drugim nesrbima u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993. Nekoliko sati pre nego što je optužnica predata zvaničnom Beogradu, Hadžić je napustio svoju kuću u Novom Sadu, gde je živeo poslednjih godina, i otad je u bekstvu.

Srbija je u oktobru 2007. raspisala nagradu od milion evra za informaciju koja će dovesti do lociranja i hapšenja Hadžića.

Hadžić je oženjen i ima dvoje dece.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

24. oktobar - 30. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi