emg home
RSS

Dežer: Pažljivo ćemo pratiti sprovođenje strategije

01. oktobar 2011. | 09:49

Izvor: Beta

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio da će Unija pažljivo pratiti sprovođenje Medijske strategije jer je pitanje slobode medija jedno od ključnih pitanja svake demokratije.

"Nema sumnje da ćemo veoma pažljivo posmatrati kako će Medijska strategija biti sprovođena, kakve su garancije za to i kakva su uveravanja da će biti poštovana sloboda uređivačkog koncepta svakog medija", izjavio je Dežer.

Dežer je naveo da je jasno da je u Srbiji, koja ima više od 100 televizijskih i više od 200 radijskih stanica i oko 500 novinskih izdanja, potrebno uneti određene izmene i prilagođavanja na tržištu. "Tu postoje brojna pitanja. Prvo je pitanje vlasništva države. Kad govorimo o nezavisnosti medija, to je pitanje koje, naravno, izaziva određenu zabrinutost", rekao je Dežer i dodao da je normalno da postoje javni emiteri, ali da je sloboda medija neophodna, a da je najbolji način za to je njihova nezavisnost.

Dežer je kao drugo važno pitanje u medijskoj strategiji naveo način finansiranja medija. On je istakao da država može da nastavi da finansira medije, ali da to mora da bude urađeno veoma transparentno. "Ako su mediji finansirani direktno iz opštinskih, regionalnih i državnih vlasti, to može da izazove određene sumnje o slobodi medija i kapacitetu uređivačke politike", kazao je Dežer i dodao da je zadovoljan što su vlasti ozbiljno shvatile to pitanje.

Kao treći važan element medijske strategije Dežer je istakao planiranje uvođenja šest regionalnih emitera, što je ocenio kao dobar način približavanja medija građanima. "Pitanje koje se ovde postavlja je koliko je to ostvarivo u finansijskom smislu. Već znamo da je veoma teško prikupiti novac od pretplate", kazao je Dežer.

Šef Delegacije EU dodao je da se postavlja i pitanje zastupljenosti manjina i medijima, odnosno da li manjine treba da imaju svoje medije, kako bi oni bili finansirani, koliko bi bili nezavisni i kakav bi bio kapacitet njihove uređivačke politike.

Dežer je naveo da će Srbija, kako se bude približavala EU, u jednom trenutku otvoriti pregovore o članstvu i podsetio da se jedno poglavlje u pregovorima konkretno odnosi na medije.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Evro-integracije, Medijska strategija

Ličnosti: Vensan Dežer

Institucije: EU


Unesite tekst komentara:

<<

10. oktobar - 16. oktobar 2011.

>>

Povezani naslovi