emg home

RSS

Sudije naredile detaljan lekarski pregled Mladića

16. novembar 2011. | 15:42

Izvor: Beta

Pretresno veće Haškog tribunala naredilo je danas da optuženi Ratko Mladić bude podvrgnut detaljnom lekarskom pregledu, koji će obaviti nezavisni specijalista.

Veće, kojim predsedava sudija Alfons Ori (Alphons Orie), naložilo je da mu specijalista podnese izveštaj o Mladićevom zdravstvenom stanju do 6. decembra, kada bi trebalo da bude održana sledeća rasprava o stanju u postupku.

Mladić se zbog bolesti nije pojavio u sudnici 10. novembra na statusnoj konferenciji.

U današnjem nalogu, pretresno veće navodi i da je Mladićeva odbrana u poverljivom podnesku od 9. novembra ocenila da je, laički gledano, "Mladićevo stanje ozbiljnije nego što je ranije izraženo".

Mladić, koji od dolaska u pritvor Tribunala nije želeo da sudijama omogući uvid u svoju medicinsku dokumentaciju, taj pristanak dao je 9. novembra.

U sudskom pritvoru, Mladića bi trebalo da, na njegov zahtev, danas pregledaju specijalisti iz Beograda, ali oni po pravilima suda neće moći da prepišu terapiju.

Podatke o zdravstvenom stanju Mladića i svih drugih pritvorenika, Tribunal smatra poverljivima i ne saopštava ih. Prema nezvaničnim podacima, Mladić je dok se nije našao u Hagu doživeo najmanje dva moždana udara, od kojih je poslednji,  kako je u nedavnom susretu s novinarima sugerisao glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz), bio "relativno kratko vreme" pre hapšenja, krajem maja 2010.

Tokom tri pojavljivanja u sudnici, Mladić se gotovo nije služio desnom rukom, koju je pokretao uz teškoće. Mladiću je letos u pritvorskoj bolnici bio operisan bruh, posle čega se u sudnici pojavio vidljivo mršaviji, ali i svežijeg izgleda. U poslednjem pojavljivanju u sudnici, početkom oktobra, general Mladić je, ponavljajući da je "veoma bolestan", sugerisao da tog dana nije mogao da ustane iz kreveta i da su mu pripadnici obezbeđenja pomogli da stane na noge i obuče se.

"Potpuni izveštaj o zdravstenom stanju optuženog biće od pomoći pretresnom veću u pretprocesnoj fazi da proceni da li i u kojoj meri bi to stanje moglo uticati na pripreme za predstojeće suđenje. Taj izveštaj omogućiće veću i da razume trenutno zdravstveno stanje optuženog, kao i da bolje proceni i odluči o budućim potencijalnim zahtevima i podnescima u vezi sa ovim pitanjem", piše u današnjoj odluci pretresnog veća.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje plavih šlemova UN za taoce, 1992-95.

Uhapsile su ga vlasti Srbije 26. maja ove godine, a u Hag je bio prebačen pet dana kasnije. U prvim pojavljivanjima pred sudijom Orijem, početkom juna i jula, Mladić je odbio da se izjasni o krivici, nazivajući optužbe "gnusnim", a sudija je zatim, u skladu sa pravilima, u spis uveo da je optuženi izjavio da nije kriv.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

06. februar - 12. februar 2012.

>>

.

Povezani naslovi