emg home

RSS

Jeleni Rašić 12 meseci zatvora zbog lažiranja izjava svedoka

07. februar 2012. | 15:55

Izvor: Beta

Haški tribunal osudio je danas Jelenu Rašić, bivšu članicu tima odbrane bosanskog Srbina Milana Lukića, na 12 meseci zatvora, uslovno na dve godine, zbog lažiranja izjave svedoka u procesu protiv Lukića.Jelena Rašić, po presudi, neće morati da odsluži osam meseci kazne, ukoliko u roku od dve godine ne počini krivično delo. U kaznu joj je uračunato do sada izdržanih 78 dana kazne.

Prošlog utorka, Rašićeva (28) je priznala krivicu po svih pet tačaka optužnice, koja joj je na teret stavljala nepoštovanje suda.

Obrazlažući presudu, predsedavajući sudija Hauard Morison (Howard Morisson) rekao je da bi u drugim okolnostima delo koje je počinila Rašićeva opravdavalo znatnu zatvorsku kaznu, ali da je veće kao olakšavajuću okolnost imalo u vidu to što ona nije bila glavni organizator lažiranja izjava.

"Drugi su odgovorni što su je, kao relativno mladu i neiskusnu, regrutovali da to učini", kazao je sudija Morison.

Milana Lukića pred Tribunalom su zastupali američki advokati Džejson Alarid (Jason) i Dragan Ivetić.

Priznanje krivice i pokajanje Rašićeve, sudije su, takođe, prihvatile kao olakšavajuću činjenicu.

Rašićeva je priznala da je na lažno svedočenje u postupku protiv Milana Lukića navela bosanskog Muslimana Zuhdiju Tabakovića i još dve osobe čiji identitet sud nije objavio.

Zbog teških zločina nad muslimanskim civilima u Višegradu, Tribunal je ranije Lukića osudio na doživotni zatvor, a on je na tu prvostepenu presudu uložio žalbu.

Rašićeva je priznala da je u oktobru 2008. u Sarajevu ponudila Tabakoviću da potpiše lažnu i unapred pripremljenu pisanu izjavu u odbranu Milana Lukića u zamenu za 1.000 evra, što je Tabaković i učinio.

Tabaković je to naknadno priznao i pred Tribunalom, koji ga je osudio na tri meseca zatvora zbog nepoštovanja suda.

Rašićeva, koja je bila referent za predmet u Lukićevoj odbrani, potom je zatražila od Tabakovića da pronađe još dve osobe koje bi potpisale lažne izjave u korist Lukića za 1.000 evra.

Pošto ih je pronašao i upoznao sa Rašićevom, osobe pod pseudonimima X i Y, potpisale su lažne izjave koje im je Rašićeva donela, a ona im je dala po 1.000 evra.

U decembru 2008, nakon što je u Lukićevom timu u Hagu utvrđeno da se u tim izjavama potkrala greška, Rašićeva se vratila u Sarajevo sa izmenjenim tekstom izjava, a Tabaković i druge dve osobe su, na njen podsticaj i te izjave potpisali.

Te izjave je u januaru 2009. glavni branilac Milana Lukića, američki advokat Alarid dostavio tužilaštvu kao dokaze odbrane.

Iz postupka protiv Zuhdije Tabakovića poznato je da je lažna izjava koju je on potpisao bila iskorišćena za Lukićev alibi u vezi sa optužbom da je na obali Drine kod Višegrada u leto 1992. streljao petoricu muslimanskih muškaraca.

Premda je znao da će lažno svedočiti, budući da nije bio očevidac, niti je imao saznanja o događajima navedenim u izjavi, Tabaković je izjavu potpisao, kako je priznao, zbog toga što mu je novac bio neophodan.

U toj izjavi pisalo je da je Tabaković streljanje gledao s druge strane Drine, a opis počinilaca nije odgovarao Lukićevom.

Kako je Tabaković priznao pred Tribunalom, Rašićeva mu je obećala još novca ako se pojavi na suđenju i svedoči u korist Milana Lukića, odnosno ponovi ono što je navedeno u pisanoj izjavi.

Tribunal je Milana Lukića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor, a saoptuženom Sredoju Lukiću izrekao je kaznu od 30 godina zatvora, zbog zločina nad Muslimanima u Višegradu 1992-94, uključujući i spaljivanje više od 100 živih žena, dece i staraca.

Obojica su na tu presudu uložila žalbu, a žalbeni postupak je u toku.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. april - 29. april 2012.

>>

Povezani naslovi