emg home

RSS

Nastavljena proizvodnja uglja za termoeletrane u Kolubari

09. februar 2012. | 16:14

Izvor: Beta

Proizvodnja uglja za termoelektrane u Rudarskom basenu "Kolubara" danas je nastavljena nakon što je mraz sinoć zaustavio rad većine sistema na površinskim kopovima, saopštio je najveći ugljenokop u Srbiji.Prema podacima objavljenim na sajtu (www.rbkolubara.rs), temperature do minus 26 stepeni Celzijusovih zaledile su instalacije i zaustavile prošle noći rad na kopovima Tamnava - Zapadno polje i Polje Veliki Crljeni.

Danas, oko 10.30 sati, osposobljena je jedna linija, pa je "krenuo utovar lignita za Termoleketrane "Nikola Tesla" (TENT) u Obrenovcu, koje proizvode više od 50 odsto struje za potrebe srskog tržišta.

U toku dana krenuće i druga linija, pa se procenjuje da će za Obrenovac otići tridesetak vozova uglja.

Na Polju D jedino je radio sistem za otkopavanje i prenos uglja, ali sa manjim kapacitetom. Ugalj je isporučivan TE "Kolubara" u Velikom Crljenima i Toplani u Vreocima, a očekuje se da će u toku dana početi odvoz uglja i za Obrenovac.

Sistem za otkopavanje je zbog leđenja instalacije i bunkera stajao od 6. februara do juče, kada je u drugoj smeni radio samo pola sata i ponovo stao iz sličnih razloga.

Kako se navodi na sajtu, očekuje se da će krenuti u toku dana.

Većina jalovinskih sistema na kopovima zbog velike hladnoće radi na prazno. Većih havarija nije bilo, ali se dugi zastoji odražavaju na proizvodne rezultate.

Pogon za sušenje uglja "kolubara", u Vreocima, radi na proizvodnom minimumu, pa se umesto uobičajnih 2.000, sada dnevno osuši 300 tona uglja.

Tehnički direktor Prerade u RB "Kolubara" Aleksandar Milićević kaže da osam autoklava, u kojima se suši lignit, radi sa 20 odsto mogućnosti zbog proioritetne isporuke uglja TE "Nikola Tesla".

Kako je dodao Milićević, u autoklavama "samo održava toplota kako se ne bi zaledile, a proizvodnja sušenog uglja je u drugom planu".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17