emg home

RSS

EBRD razmatra finansiranje gradnje TE Kolubara B

28. mart 2012. | 16:53

Izvor: Beta

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je danas da preliminarno razmatra finansiranje gradnje termoelektrane "Kolubara B" u Lazarevcu, kreditom do 400 miliona evra.Kako se navodi na sajtu EBRD (www.ebrd.com), kredit bi trebalo da bude odobren zajedničkoj kompaniji Elektroprivrede Srbije (EPS) i italijanske kompanije Edison, koja će realizovati projekat.

EBRD navodi i da konačna vrednost projekta još nije određena i da izgradnja termoelektrane "Kolubara B" predstavlja prvu značajnu investiciju privatnog sektora u proizvodnji struje u Srbiji.

Nova teremoelektrane snage 750 megavata koja će koristiti lignit zameniće jedan broj zastarelih postrojenja za proizvodnju struje u Srbiji i omogućiti poboljšanje zaštite životne sredine, navodi se na sajtu EBRD.

Prema ranijim informacijama, investicija u termoelektranu "Kolubara B" procenjena je na više od milijardu evra.

EPS i italijanska kompanija Edison potpisali su krajem juna prošle godine preliminarni ugovor o saradnji u izgradnji termoelektrane Kolubara B.

Italijanska kompanija je na međunarodnom tenderu koji je raspisao EPS ponudila izgradnju dva bloka bruto snage od po 375 megavata sa 37 odsto neto efikasnosti blokova.

Oprema koja će biti ugrađena u novu elektranu, kako je precizirano u ponudi Edisona, zadovoljila bi najstrože kriterijume zaštite životne sredine prema domaćoj i evropskoj regulativi.

Za radove koji su počeli još 1988. godine, kada je počela gradnja elektrane, kao i opremu koja je do sada ugrađena i nabavljena, a koju EPS treba da unese kao ulog u zajedničku kompaniju koja će graditi novu elektranu, EPS-u je ponuđen udeo u vlasništvu od 36,4 odsto.

Prema ranijim procenama, EPS je u gradnju "Kolubare B" do sada uložio oko 300 miliona evra.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika, Krediti

Institucije: EBRD

Kompanije: Termoelektrana Kolubara


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi