emg home

RSS

Šoškić: Tadić me nije pritiskao da stabilizujem kurs

05. mart 2012. | 08:48

Izvor: B92

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić izjavio da ga predsednik Srbije Boris Tadić nije pritiskao da stabilizuje kurs i naveo da NBS očekuje da bi u narednom periodu moglo da dođe do određene stabilizacije deviznog kursa.

"Ništa nije traženo, razmenili smo razmišljanja o deviznom tržištu i očekivanja. Stabilizacija kursa se ne odvija na
razgovorima tog tipa, nego na tržištu. NBS očekuje da je moguća određena stabilizacija u narednom periodu", rekao je Šoškić sinoć za B92.

Šoškić je, povodom pada vrednosti dinara u odnosu na evro, naveo da je bilo nekoliko nepovoljnih vesti koje su uticale na ponašanje učesnika na tržištu, poput zaustavljanja aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom i povlačenja US Steela iz železare u Smederevu. "Sada je Srbija dostigla status kandidata i to je pozitivna vest i
iscrpljene su neizvesnosti na tržištu", rekao je Šoškić.

Šoškić je naveo da bi kurs mogao da bude stabilan narednih 10 do 20 godina ako bi Srbija nastavila da se razvija postepenim obuzdavanjem javne potrošnje i strukturnim reformama i balansiranjem trgovinskog deficita i budžetskog deficita i afirmacijom izvoza. "Uslov za uvođenje fiksnog kursa je trajan i održiv balans ta dva
deficita", rekao je Šoškić.

Guverner je istakao da je ključno ponovo uspostaviti aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i istakao da razgovori s MMF-om nisu prekinuti, nego postoje redovni kontakti.

Ministar za trgovinu i poljoprivredu Dušan Petrović rekao je da je van pameti tvrdnja o političkim pritiscima na guvernera da stabilizuje kurs i dodao da je to konstrukcija koja nema utemeljenja u stvarnosti.

Petrović je naveo da je pre nego što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU jedan veliki investitor objavio da će doći u Srbiju i kupiti najveću mlekaru i istakao da je to transakcija vredna nekoliko stotina miliona evra. "Nije tačno da strani investitori beže iz Srbije. Ne vidim kataklizmična dešavanja koja se dešavaju u zemlji. Više je loših predviđanja u novinama nego što ih ima u stvarnom životu. Nema dileme da ne živimo dobro i da ogroman broj porodica ima ogromne probleme u budžetu, ali postoje stvari koje su tačne i nisu tačne", rekao je Petrović.

Na pitanje šta da očekuju nesrećni ljudi koji ne mogu da plate rate za kredit, Petrović je odgovorio da niko nije nesrećan i upitao zašto se stalno širi beznađe i istakao da nema razloga za defetizam. "Preporučujem svakom da ozbiljno počne da računa i da ulaže u poljoprivredu", odgovorio je Petrović na pitanje kako da građani vrate kredite vezane za evro pošto su rate povećane zbog smanjenja vrednosti dinara.

Novinar NIN-a Milan Ćulibrk rekao je da kurs ne može biti stabilan uz manjak od milijardu i po u budžetu i za šest milijardi evra veći uvoz od izvoza i ako nema razgovora s MMF-om niti strukturnih reformi. "Šteta je već napravljena time što je u javnost izašla izjava da je guverner obećao da će stabilizovati kurs. Ako se kurs i
stabilizuje, onda niko neće verovati da je to posledica političke odluke, a ne delovanja ekonomskih faktora", rekao je Ćulibrk.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi

  • Šoškić: Odlaganje reformi bi oslabilo dinar

    16. maj 2012. 12:05 |

  • Evro 117,274 dinara

    01. jun 2012. 11:06 |

  • Evro 116,6121 dinara

    31. maj 2012. 08:05 |