emg home

RSS

Počelo probno emitovanje digitalnog TV-signala

21. mart 2012. | 12:57

Izvor: Beta

Probno emitovanje digitalnog televizijskog signala u Srbiji počelo je danas.

Probno se emituju 10 televizijskih programa u standardnoj rezoluciji i jedan program u visokoj rezoluciji.

Programi u standardnoj rezoluciji su na RTS-u 1 i 2, Pinku, B92, TV Prva, Avali, TV Happy, Radio-televiziji Vojvodine 1 i 2 i Studiju B, a u visokoj rezoluciji je program RTS-a.

Digitalni predajnik na TV-tornju na Avali uključio je ministar za kulturu, informisanje i informaciono društvo Predrag Marković.

Ministar je podsetio da je 2010, posle potpisivanja ugovora Vlade Srbije i EU, iz pretpristupnih fondova EU dato 137 miliona evra, od čega je 10,5 miliona izdvojeno za pripremu i prelazak na digitalni TV-signal. "EU je napravila standard u toj oblasti, finansijski pomogla, a problemi su nastali kod nas. Dosta je nerešenih pitanja u ovoj oblasti, među kojima su lokacijske dozvole, građevinski radovi, vlasnički odnosi i stanje predajnika", naveo je Marković.

Direktor Emisione tehnike i veza Vladimir Homan kazao je da je emitovanje digitalnog signala istorijski trenutak jer se Srbija upisuje na digitalnu mapu Evrope i sveta. "Ovaj dogadjaj je po značaju odmah iza 1971, kad je počelo emitovanje programa u boji", ocenio je on.

Za prijem digitalnog signala neophodno je da TV prijemnik ima tjuner DVB-T2 ili postojanje posebnog uređaja koji dekodira digitalni signal i omogućava da se prati na standardnom prijemniku, a poseban dodatak
je potreban i za prijem digitalnog signala na računaru.

Inicijalna mreža je u eksperimentalnoj fazi namenjena za testiranje sistema, predajnika, prijemnika, različitih parametara i mogućnosti prostiranja i prijema.

Više detalja o digitalnom emitovanju, mogućnostima sistema i načinima na www.etv.rs.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Mediji, Digitalizacija

Ličnosti: Predrag Marković, Vladimir Homan


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi