emg home

RSS

Petrović: NIS diktira tržištu goriva

21. mart 2012. | 12:26

Izvor: Tanjug

Ministar za poljoprivredu i trgovinu Dušan Petrović izjavio da je tržište naftnih derivata stabilizovano i da očekuje sniženje cena, a da NIS diktira celom tržištu goriva.

NIS je juče povećao cene evro-premijuma BMB95 za dva dinara po litru i dizela D2 za dinar, a danas te cene vratio na prethodni nivo. "Juče smo imali iznenađenje, ali su u ponoć cene goriva, barem na stanicama Naftne industrije Srbije, vraćene na nivo od ponedeljka", kazao je Petrović novinarima.

On je naglasio da je berzanska cena nafte u mirovanju i da je nešto niža nego pre desetak dana, a da je kurs dinara stabilozovan, pa ne postoji nijedan ozbiljan razlog za destabilizaciju cena goriva. "Očekujem da uskoro nećemo imati poskupljenja", rekao je Petrović.

On nije hteo da kaže da li je Vlada izvršila pritisak na NIS da vrati cene, ali je naveo da misli da je NIS doneo dobru odluku koja je utemeljena na troškovima. Na određen način, NIS diktira celom tržištu goriva u Srbiji jer ima najveći udeo, kazao je ministar.

Petrović je dodao da dogoročno gledano nije dobro uređivati tržište administrativnim merama i da je odluka o liberalizaciji tržišta naftnih derivata u Srbiji doneta u okviru prilagođavanja standardima EU. "Najvažnije je da imamo stabilno snadbevanje tržišta. Vlada neće preduzeti bilo kakav korak koji trenutno može da bude popularan, ali da kasnije dovede do toga da nema goriva na pumpama", kazao je Petrović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Cene goriva

Ličnosti: Dušan Petrović

Kompanije: NIS


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi