emg home

RSS

Vlada donela uredbe za podsticanje ratarstva

28. mart 2012. | 15:48

Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila je danas tri uredbe za podsticanje ratarske proizvodnje u 2012. godini, kojoma je prvi put predviđeno da se subvencije daju po količini proizvoda, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.Kako se precizira, usvojene su uredbe o premijama za proizvodnju duvana u listu, proizvodnju žitarica i krompira i premijama za industrijsko bilje.

Uredbom o uslovima i načinu korišćenja premije za industrijsko bilje odnosno tim načinom subvencionisanja, prelazi se sa davanja po hektaru na ostvareni prinos. Novim načinom subvencionisanja, kako se ističem motiviše povećanje proizvodnje.

Na osnovu te uredbe, premija za soju, suncokret i za uljanu repicu iznosi tri dinara po kilogramu, a za šećernu repu je 50 para po kilogramu. Zahtev za isplatu premije podnosi se do 15. januara 2013. godine.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da je Uredba o uslovima i načinu korišćenja premije za proizvodnju žitarica i krompira donesena radi povećanja proizvodnje po hektaru.

Poljoprivedni proizvođači imaju mogućnost izbora da deo svoje proizvodnje isporuče odmah ili do 1. juna 2013. godine i ostvare premiju po kilogramu ili da deo svoje proizvodnje žitarica zadrže za ishranu stoke na sopstvenom poljoprivrednom gazdinstvu.

Žitarice čija se proizvodnja subvencioiše su pšenica, kukuruz, ječam, raž, ovas, tritikale i heljda.

Popljoprivrednicima se plaća premija od jedan dinar po kilogramu proizvedenih i isporučenih žitarica odnosno, 60 para po kilogramu proizvedenog i isporučenog krompira.

Zahtev za korišćenje premije iz ove uredbe podnosi se do 1. juna 2013. godine.

Navodi se da je Uredba o korišćenju premije za proizvodnju duvana u listu doneta kako bi se poljoprivrednicima omogućilo da povećaju proizvodnju duvana u listu i konkurentnost na domaćem i inostranom tržištu.

Na osnovu te uredbe, premija po kilogramu za prve četiri klase duvana u listu je 20 dinara po kilogramu, a zahtev za isplatu premije podnosi se do 31. januara 2013. godine.

Pravo na premiju stiču poljoprivrednici upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava sa aktivnim statusom koji 9. aprila 2012. godine imaju prijavljene površine pod poljoprivrednih kulturama.

Premija se ostvaruje po isporuci proizvedenih količina ratarskih kultura, preko pravnog lica, odnosno preduzetnika koji se bavi skladištenjem, proizvodnjom, otkupom i preradom ovih kultura kao i preko Republičke direkcije za robne rezerve.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Poljoprivreda

Institucije: Vlada Srbije


Unesite tekst komentara:

29. mart 2012. 14:36:23

| Dusko

0

Zar zaista Dusan Petrovic i vlast ciji je on exponent misli da je seljak glup i nepismen.Ako hektar psenice da i 5 tona,pa to je onda 5.000,00 dinara po tom istom hektaru.Nikada 5.000,00 nije vise od 14.000,00 koliko je subvencionisanje u prethodnoj godini bilo.
Mislim da dzaba u ovoj kampanji mazite telad po stalama,seljak i Vojvodjanski paor zarad sopstvene buducnosti ora da vas na ovim izborima ODUVA sa vlasti.

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi