emg home

RSS

Stefanović predstavio izveštaj o februarskim razgovorima

29. mart 2012. | 13:45

Izvor: Beta

Šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović izjavio je danas da će dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova biti primenjivan i na neformalnim skupovima o Zapadnom Balkanu koje organizuje Evropska unija.

Na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo, Stefanović je predstavio izveštaj o dogovoru o regionalnom predstavljanju postignutom 24. februara u Briselu i istakao da rezultati nisu idealni, ali da su u skladu s realnošću i da daju nov manevarski prostor Srbiji da se bori za svoj deo teritorije.

Stefanović je istakao da će predstavnici Srbije napustiti svaki skup na kom bude izostavljena fusnota sa tablice Kosova i da će čitati izjavu da je Kosovo neodvojiv deo Srbije. "Dogovor omogućava punu asimetričnost Prištine. Kosovo će biti predstavljeno sa zvezdicom i fusnotom. To rešenje je bilo najbolje moguće. Očuvalo je rezoluciju 1244 i Ustav Srbije", rekao je Stefanović i dodao da se to rešenje ne odnosi ni na jednu organizaciju koja zahteva članstvo u UN.

On je rekao da je bilo i da će biti pokušaja političke zloupotrebe tog dogovora i da Priština pokušava da ga izigra. "Želimo da omogućimo Prištini da se čuje njen glas u regionalnim organizacijama, ali da to ne bude glas koji je jednak glasu nezavisnih država. Tu suštinu smo postigli. Ubedili smo međunarodnu zajednicu da je to rešenje najbolje", kazao je on.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>

Povezani naslovi