emg home

RSS

Bajatović: Sve spremno za dugoročni ugovor o jeftinijem gasu

29. mart 2012. | 15:45

Izvor: Beta

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović najavio je danas da je sve spremno za potpisivanje sa Rusijom dugoročnog ugovora o jeftinijem snabdevanju Srbije gasom.On na konferenciji za novinare u opštini Rakovica, nakon potpisivanja ugovora o gasifikaciji te opštine, nije mogao da precizira kada će tačno biti potpisan taj ugovor, naglašavajući da prvo vlade Srbije i Rusije moraju da verifikuju međudržavne sporazume.

"Ugovor je gotov, ali cenu ćemo još usaglašavati da ide niže", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija je za 2012. godinu već dobila jedno pojeftinjenje ruskog gasa od 12 odsto i da nije toga, taj energent bi bio skuplji za oko 70 do 90 dolara.

Bajatović je naglasio da će potpisivanjem dugoročnog gasnog ugovora sa Rusijom, a koji je prema ranijim najavama trebalo da bude potpisan krajem 2011. godine, biti još popusta na osnovnu cenu.

On je dodao i da je gas u Srbiji za 30 odsto, odnosno za 12 dinara jeftiniji od tržišne cene.

"Po ovim cenama gasa za građanstvo u Srbiji, a koje su niže samo u Rumuniji, taj energent je i dalje, izuzev termoakumulacionih peći a što je uzrokovano cenom struje koja je najjeftinija u Evropi, najjeftiniji energent", kazao je Bajatović.

Prema njegovim ocenama u Srbiji u ovoj godini ne bi trebalo da bude nikakvih problema u snabdevanju gasom jer je "Srbijagas" sa partnerom iz Rusije početkom godine potpisao aneks ugovora o snabdevanju tim energentom koji važi sve dok ne bude sklopljen dugoročni ugovor.

Bajatović je naglasio i da bi izgradnja gasovoda Južni tok kroz Srbiju trebalo da počne u novembru.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Gas

Ličnosti: Dušan Bajatović

Kompanije: Srbija gas


Unesite tekst komentara:

<<

09. april - 15. april 2012.

>>

Povezani naslovi

  • Uskoro potpisivanje ugovora za izgradnju Južnog toka

    22. februar 2012. 15:02 |

  • Bajatović: Neće biti problema oko isporuke gasa

    02. februar 2012. 15:02 |

  • Srbijagas i General Electric u zajedničkim poslovima

    28. februar 2012. 14:02 |