emg home

RSS

Danieli potpisao memorandum o investiciji u Srbiji

29. mart 2012. | 15:04

Izvor: Beta

Predstavnici Vlade Srbije i italijanskog proizvođača čelika i mašina za preradu metala Danijeli (Danieli) potpisali su danas memorandum o razumevanju za investiciju te kompanije u fabriku specjalnih vrsta čelika u Šapcu u vrednosti od 500 miliona evra.Memorandum o razumevanju u prisustvu predsednika Srbije Borisa Tadića potpisali su ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Nebojša Ćirić, operativni direktor kompanije Danijeli Franko Alceta i gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.

Ćirić je na konferenciji za novinare posle potpisivanja memoranduma kazao da će u Danijelijevoj fabrici biti otvoreno 1.000 radnih mesta, a proizvodiće se 750.000 tona čelika i vrednost izvoza biće oko milijardu evra godišnje.

"Imamo još jednog velikog i pravog investitora koji je odlucio da investira upravo u Srbiji i da mu tu bude proizvodna baza za dalje operacije", kazao je Ćirić.

Tadić je istakao da se tom investicijom dovode moderne tehnologije u Srbiju i unapređuje metalski kompleks. On je dodao da Danijeli nije zamena za smederevsku železaru, za koju država, posle povlačenja američkog Ju Es stila, traži strateškog investitora, jer se radi o sasvim drugoj vrsti čeličnih proizvoda.

"Memorandum o razumevanju nije obavezujući dokument, ali jasno označava kojim putem treba ići dalje", kazao je Tadić.

On je istakao da će Vlada Srbije, ministar ekonomije Nebojša Ćirić, njegovi saradnici i predstavnici lokalne samouprave Šapca dati doprinos da sporazum sa Danijelijem bude realizovan što pre.

Tadić je kazao da se u investicijama Danijelija ne radi samo o 1.000 radnih mesta već i o njihovom kvalitetu i dodao da je reč o kompaniji iz čelične industrije za najvišim kvalitetom proizvodnje.

Ne radi se samo o izvozu, naglasio je Tadić, već i o ugradnji tih proizvoda u automobile koje će Fijat izvoziti iz Srbije, što će dati novu snagu srpskom izvozu i doprineti smanjenju trgovinskog deficita.

Operativni direktor kompanije Danijeli Franko Alceta kazao je da je nakon devet meseci pregovora postignut važan sporazum koji će biti osnova za saradnju i naredne korake u realizaciji investicije.

Srbiju smo izabrali jer smo u ovoj zemlji našli dobru kulturu, mnogo energičnih ljudi, koji imaju volju i želju da rade, kazao je Alceta i dodao da je siguran da će to privući i druge investitore i da će Srbija imati veliki i ubrzan rast.

Italijanska kompanija će napraviti čeličanu na severozapadu Šapca u slobodnoj zoni, na placu površine 110 hektara pored reke Save.

Prema podacima pres službe predsednika Srbije, investicija kompanije Danijeli u Šapcu biće realizovana u fazama, godišnji prihod biće milijardu evra, a četiri petine proizvodnje biće namenjeno izvozu.

Planirana je izgradnja hala provršine 110.000 kvadratnih metara, uz dodatnih 80.000 kvadratnih metara u drugoj fazi i oko 5.000 kvadratnih metara za administrativne prostorije.

Čeličana kompanije Danijeli u Šapcu za proizvodnju specijalnih vrsta i profila čelika koristiće struju i gas kao energente, a kao sirovina koristiće se otpadni čelik.

Polovina otpadnog čelika kupovala bi se u Srbiji, naveli su u pres službi predsednika Srbije.

Kompanija Danijeli je treća u svetu po veličini među dobavljačima opreme za čeličane i metalsku industriju i pokriva ceo proizvodni ciklus - od rude do gotovih proizvoda od čelika, a zapošljava više od 9.000 ljudi.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Investicije

Ličnosti: Boris Tadić

Kompanije: Danieli


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi