emg home

RSS

Tadić: Pitanje vremena nije suštinsko u približavanju EU

04. april 2012. | 11:56 12:09

Izvor: Beta

Predsednik Boris Tadić izjavio je danas u Beogradu da bi proces pristupnih regovora Srbije sa EU mogao da traje pet do sedam godina i da pitanje vremena nije suštinsko u procesu približavanja EU.

"Koliko vrmeena, to nije suštinsko pitanje, već je to koliko kvalitetno će se osposobiti svaki deo društva", kazao je Tadić na sastanku stručne grupe koordinacionog tela za proces pristupanja EU.

Tadić je ocenio da Srbija danas nije društvo konfliktnih potencijala kao pre četiri godine. "Danas je srpsko društvo drugačije društvo, a to je posledica reformi koje su rezultirale statusom kandidata”, kazao je Tadić.

On je ocenio da je put koji je Srbije prošla prethodnih godina bio bremenit iskušenjima i da je pred zemljom rešavanje još kompleksnih problema i novih iskušenja. "Veliki sam optimista zbog postignutog. Pregovori sa EU obavljaće s u kompleksnim okolnostima, pored ostalog zbog specifičnosti kosovskog izazova", kazao je Tadić i dodao da se problem Kosova mora rešavati drugačijom kreativnošću.

Zvaničnik Evropske komisije Stefano Sanino izjavio danas u Beogradu da će za otvaranje pristupnih pregovora Srbije i EU biti neophodno da Srbija nastavi reforme i da unapredi odnose s Prištinom. "Potrebni su dalji napori ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa s Kosovom", rekao je Sanino na sastanku stručne grupe. Generalni direktor Direktorata Evropske komisije za širenje dodao da je dodeljivanje statusa kandidata za člantvo u EU važan korak u pridruženju Srbije, ali da još u mnogim oblastima treba raditi i kao primere naveo reformu državne administracije i završetak reforme sudstva.

Sanino je ocenio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU vrlo važan politički signal i da Srbija ulazi u novu fazu integracija. Sanino je istakao ekonomske koristi pridruženja i kandidature za članstvo, pre svega kao podsticaj investicijama i otvaranju radnih mesta. 

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je rekla da Srbija već ima formiranu strukturu za pregovore o članstvu. Ona je dodala da je Nacionalni plan integracije u protekle četiri godine ispunjen 80 odsto, a na nivou zakona 89 odsto.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evro-integracije

Ličnosti: Boris Tadić, Milica Delević, Stefano Sanino


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17