emg home

RSS

Petrikić: Prioritet borba protiv korupcije

10. april 2012. | 12:25

Izvor: Beta

Predsednik Austrijsko-srpskog privrednog foruma Radivoje Petrikić ocenio da će najvažniji zadaci buduće vlade Srbije biti borba s korupcijom i jačanje državnih institucija.

"Ako ne reši problem korupcije, odlaska obrazovanog dela stanovništva u inostranstvo, sive ekonomije, neravnomernog razvoja regiona, još mlada demokratija može biti ugrožena", kazao je Petrikić za nemački magazin OWC.

Petrikić, predsednik Ekonomskog saveta Skupštine dijaspore i Srba u regionu, kazao je da bi u tom slučaju cilj da Srbija postane pravna država, kojom se dobro upravlja i koja će biti primljena u evropsku porodicu, bio ostvaren tek u veoma dalekoj budućnosti".

Prema njegovim rečima, budućoj vladi Srbije biti potrebno mnogo taktiziranja i diplomatskih sposobnosti da bi mogla da se izbori s nestrpljivim glasačima kojima je obećan bolji život.

Nova vlada, kako je dodao, moraće da se suoči i sa zahtevima nekih interesnih grupa, koje se u prošlosti baš i nisu pokazale kao zagovornici slobodnog tržišta.

"Srpska privreda se može oporaviti samo ako iskoristi šanse za privredni rast. Glavna pretpostavka za to je jačanje državnih institucija i njihove nezavisnosti", rekao je Petrikić.

Za privlačenje stranih investitora, kako je ocenio, od presudnog su značaja pravna rešenja vezana za nekretnine, brže izdavanje građevinskih dozvola i brzo sprovođenje restitucije.

"Takodje je neophodno na globalnom nivou preduzeti mere kojima bi se ojačala nezavisnost sudova i efikasno suzbila korupcija koja je prisutna u svim domenima javnog života", rekao je Petrikić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>

Povezani naslovi