emg home

RSS

Konačni rezultati 96 sati nakon zatvaranja biračkih mesta

06. maj 2012. | 15:14

Izvor: Beta

Republička izborna komisija (RIK) objaviće konačne rezultate današnjih predsedničkih i parlamentarnih izbora u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.Do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

Građani Srbije danas, osim predsednika Srbije i 250 poslanika za sastav novog republičkog parlamenta, biraju i 120 poslanika Skupštine Vojvodine i odbornike u skupštinama gradova i opština u Srbiji.

Na izborima za predsednika Srbije, koji su raspisani 5. aprila, učestvuje 12 kandidata. Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore, već prirodan prag koji je na prethodnim parlamentarnim izborima 2008. iznosio oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje 14 izbornih lista, a ukupan broj birača na tim izborima je 1.735.616.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom sistemu, tako što se 60 od 120 poslanika bira po proporcionalnom izbornom sistemu, a druga polovina po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

RIK bi konačne rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora trebalo da objavi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata RIK će objavljivati privremene rezultate.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova, u roku od 15 dana održaće se drugi krug glasanja u kojem će učestvovati dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, RIK će sve dobijene mandate sa izborne liste dodeliti kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Rok za konstituisanje novog parlamenta je 10. juna, odnosno 30 dana od dana objavljivanja konačnih rezultata.

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana u naredna tri meseca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izbori 2012


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11
UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17

Povezani naslovi