emg home

RSS

Održan duel predsedničkih kandidata

17. maj 2012. | 09:12

Izvor: RTS

Duel predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića održan sinoć, uz dosta optužbi i kontraoptužbi.

Predsednički kandidat Demokratske stranke Boris Tadić poručio je duelu na RTS-u da u slučaju da pobedi na izborima 20. maja neće menjati politiku "I Evropa i Kosovo", dok je njegov protivkandidat iz Srpske napredne
stranke Tomislav Nikolić uzvratio da je to promašena politika. "Neću odustati od politike i Evropa i Kosovo", rekao je Tadić i istakao da se s predsednikom SPS-a Ivicom Dačićem dogovorio da buduća vlada Srbije nastavi dosadašnju politiku prema Kosovu i prema EU.

Reagujući na Nikolićevu izjavu o tome da se DS sprema da pravi vladu s Čedomirom Jovanovićem iz LDP-a, a koji se zalaže za priznanje nezavisnosti Kosova i javno govori da je Republika Srpska genocidna tvorevina, Tadić je rekao da će svako ko uđe u vladu morati da sledi politiku "I Evropa i Kosovo". "Svi građani Srbije znaju da vi nemate plan za Kosovo, a zalagali ste se za proterivanje Albanaca preko Prokletija", rekao je Tadić Nikoliću.

Tadić je pitao Nikolića i da li je odustao od Evropske unije posle dogovora o podršci na izborima s predsednikom
Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom, koji se zalaže za odustajanje od približavanja EU. Tadić je istakao da državljanima Srbije više nisu potrebne vize za putovanje u zemlje Evropske unije, a Nikolić je
uzvratio da su za mlade to uglavnom vize za putovanje u jednom smeru.

Nikolić je rekao da je za njega prioritet saradnja sa EU, ali i s drugim zemljama u svetu, a Tadića je kritikovao da je potpuno preuzeo ulogu diplomatskih predstavništava Srbije. "Nemamo nijednu ambasadu u svetu koja radi. Imamo šatl-diplomatiju, preuzeli ste ulogu naših diplomatskih predstavništava", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da ne vidi na koji način su Tadićeva putovanja po svetu ekonomski pomogla Srbiji, budući da spoljna politika neke zemlje zavisi od njene ekonomske snage.

Govoreći o Kosovu, Nikolić je rekao da o Kosovu treba pregovarati, ali je optužio Tadića da izbegava da preuzme odgovornost i da ne želi konsenzus o politici prema Kosovu.

Nikolić je kritikovao Tadića rekavši da je bežao od Rusije sve dok mu nije zatrebala podrška u vreme izbora 2008.

Tadić je izjavio da je Srbija postigla najveće rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala dok je DS bio na vlasti, dok je Nikolić rekao da su DS i Tadić odgovorni za cvetanje korupcije i kriminala i da vlast zataškava afere. "Gospodine Nikoliću, nemate nikakvo delo u borbi protiv organizovanog kriminala, niti u jednoj oblasti politike i zato nećete biti izabrani. Vaš finansijer Dušan Stupar je uhapšen zbog odnošenja opreme iz pančevačke Azotare i poljoprivreda je oštećena zbog toga. Svi moji nekadašnji optuženi za korupciju su prešli u SNS", rekao je Tadić.

Nikolić je rekao da je Tadić obmanut jer su za zloupotrebe u Azotari odgovorni kadrovi Socijalističke partije Srbije, a da je Stupar uhapšen tokom izborne kampanje da bi oni ostali na slobodi. "Korupcija smeta opoziciji, a da smeta vlasti, ona bi se protiv toga izborila. Srbija je korupmirana jer ne možete da budete i predsednik stranke i pošten predsednik države, i to lepo piše i u Ustavu Srbije. Korupcija je privilegija vladajuće stranke, to je razvijeno do enormnog nivoa, zemlja je prožeta korupcijom, za zaposlenje je potrebno biti član stranke", rekao je Nikolić.

Nikolić je podsetio da je EU naložila preispitivanje 24 privatizacije u Srbiji, a da je on optuživan za zaustavljanje
privatizacije kada je tražio da se ispitaju sporni slučajevi. "Koga ste vi iskorenili, ko je uhapšen u Srbiji od velikih
kriminalaca, koja je afera rešena, a ne zataškana? U manastiru imate igumana, ali oko njega su kaluđeri i Tadić bi hteo da se predstavi kako je on iguman, samo su ovi oko njega kriminalci, pa ih još i optužuje i kaže da su mu oni veći neprijatelji od političkih suparnika", rekao je Nikolić.

Tadić je uzvratio da su zbog korupcije uhapšeni saradnici Nikolićevog koalicionog partnera Velimira Ilića, bivši direktori Puteva Srbije i Železnica Branko Jocić i Milanko Šarančić, i podsetio da je Nikolić u koaliciji i s Bogoljubom Karićem, za kojim je raspisana poternica. "Da li ćete se Ilićem i Karićem boriti protiv korupcije? Mislite da neko u Srbiji u to veruje? Vi ste inače bili poznati po tome da možete ljudima sve da kažete, i da su kriminalci, lopovi, ubice, a kasnije da to poreknete, tako da i ove teške reči koje meni upućujete nemaju pravu valjanost i siguran sam da će doći dan kada ćete mi reći da verujete da iza mene ne stoji nikakvo loše delo", rekao je Tadić.

"Zaplenili smo 350 miliona evra imovine od kriminalaca, a sa španskim vlastima razgovaramo o 400 miliona. Niko pre nas to nije uradio", rekao je Tadić.

Nikolić je Tadića uputio da se o mitu i korupciji obrati svom gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu, a posebno za pretvaranje jedne zone u drugu kako bi investitori DS-a platili manje nadoknade.

Nikolić je pozvao birače da se u drugom krugu izbora 20. maja opredele za promene i daju šansu onima koji nisu uprljali ruke, a Tadić je rekao da građani glasanjem za njega biraju sigurnost za svoju decu i razvoj zemlje.

"Govorim vam iskreno, otvoreno i od srca. Ne možete da budete taoci politike Borisa Tadića i tajkuna. Uzmite svoj život u svoje ruke i kaznite Borisa Tadića za lažna obećanja, za stepen kriminaliteta, za stepen nezaposlenosti, kaznite jednu lošu politiku, opredelite se za promenu vlasti i za one koji nisu uprljali ruke", rekao je Nikolić.

Tadić je Nikoliću zamerio da je nedosledan i da često menja mišljenje, što je, kako je naveo, loše i opasno za budućnost Srbije. On je podsetio da je Nikolić svojevremeno pretio da će ga sačekati na aerodromu u Beogradu kad se bude vraćao iz Brisela sa potpisivanja Sporazum o stabilizaciji i pridruženju. "Neću da pozivam na agresiju i kažnjavanje, spreman sam i Nikoliću da pružim ruku nakon ovih izbora. Smatram da je jedini put za Srbiju put ka EU, put investicija, put investiranja u obrazovanje”, rekao je Tadić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

21. maj - 27. maj 2012.

>>
PON
21
UTO
22
SRE
23ČET
24PET
25SUB
26NED
27

Povezani naslovi

  • Tadić: Na svaki prljav udarac odgovaram osmehom

    16. maj 2012. 13:05 |

  • Tadić: Nikolićevi potezi alibi za neuspeh

    14. maj 2012. 09:05 |

  • Nikolić: Znam da mogu da pobedim Borisa Tadića

    14. maj 2012. 09:05 |