emg home

RSS

Mihajlović: DS izgubio jer je igrao igru SNS-a

24. maj 2012. | 10:48

Izvor: Beta

Sociolog Srećko Mihajlović izjavio da je Demokratska stranka doživela dupli poraz na izborima jer je prihvatila igru koju je nametnula Srpska napredna stranka, pa je u izbornoj kampanji dominirao antiintelektualizam.

"Boris Tadić je igrao po pravilima koja ne poznaje i igrao je igru koja nije njegova. Tomislav Nikolić je nametnuo svoju igru i udvarao se niskim strastima svoje publike, a Tadićeva publika osetila se izneverenom", rekao je Mihajlović na skupu o prošlim izborima.

Mihajlović je naveo da je DS u kampanji izgubio bitku jer se orijentisao na istu grupu birača na koju i SNS, naniže od srednje klase, dok je svoju grupu birača, srednji sloj i naviše, prepustio samoj sebi.

On je dodao da je DS izgubio i parlamentarne i predsedničke izbore i zato što je naseo na prljavu kampanju, koju je prvi pokrenuo SNS plakatima s likom Tadića i natpisom "sedi, jedan", i onda optužio Nikolića da nema diplomu fakulteta. Takva optužba na Nikolićev račun bila je suluda jer, kako je rekao Mihajlović, u Srbiji ima veoma malo visokoobrazovanih ljudi, a kupljeno je oko 10 odsto diploma.

"Nikolić je učinio mnogo toga da izgubi izbore, ali nije mu se dalo jer su demokrate bile odlučne da izgube", naveo je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Tadić je izgubio predsedničke izbore i zahvaljujući dobitnicima tranzicije koji nisu učestvovali u podeli plena.

On je ocenio da će izbori doneti veoma krupne promene u distribuciji političke moći zbog dvostruke pobede SNS-a i dvostrukog poraza DS-a i istovremene pobede zamenika predsednika DS-a Dragana Đilasa na izborima u Beogradu i pobede potpredsednika DS-a Bojana Pajtića u Vojvodini i zbog uspona Socijalističke partije Srbije.

Mihajlović je naveo da je kampanja bila površna i vašarska, a da su se političari ponašali kao estradne zvezde. Zbog marketinškog pristupa kampanji političke ideje prodavale su se kao krastavci, a politički lideri kao pivo, rekao je Mihajlović.

"Tamburalo se i o izbornoj kradji i kad krađe nije bilo jer se na tome uvek dobija", naveo je Mihajlović.

On je dodao da su izbori omalovažavani na sve strane i jer se govorilo da se ništa neće promeniti. "Istraživanja su govorila o pobedi SNS-a, a u javnosti se stvarala slika o duploj pobedi DS-a. Ne znam ko je i zašto iznenađen
rezultatima izbora", rekao je Mihajlović.

On je dodao da će apstinenti biti glavni politički i sociološki problem za proučavanje i objasnio da su svesni apstinenti oni koji namerno nisu izašli na izbore, dok su spontani apstinenti glasači sa dna društvene
hijerarhije koji nisu ni došli do politike i koji osećaju da će biti tamo gde su bez obzira na političke promene.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Izbori

Ličnosti: Srećko Mihajlović


Unesite tekst komentara:

25. maj 2012. 16:43:31

| milovan

0

Cemu ta podjela na, visi i nizi sloj. Istina, to postoji, ali u ovom slucaju to nije presudilo. Muka je presudila.

<<

28. maj - 03. jun 2012.

>>

Povezani naslovi