emg home

RSS

Krkobabić: Zamrzavanje penzija ne dolazi u obzir

31. maj 2012. | 11:42

Izvor: Beta

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić izjavio da je neprihvatljiv predlog Fiskalnog saveta da zbog lošeg stanja u javnim finansijama budu zamrznute penzije.

"Zamrzavanje penzija ne dolazi u obzir, a još manje njihovo smanjenje", rekao je Krkobabić. On je naveo da je prosečna penzija u Srbiji nešto veća od 22.000 dinara, tako da bi se zamrzavanjem penzionerskih primanja stvorio socijalni genocid jer bi ljudi umirali od gladi, što niko odgovoran neće da uradi.

"Kao predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije nikada neću dozvoliti da se takav proces u ovoj zemlji
otvori, a s tim je saglasna i međunaradna zajednica", istakao je Krkobabić.

On je dodao da je nivo penzija u Srbiji ispod granice izdrživosti.

Fiskalni savet, koji je juče upozorio da Srbiji preti kriza javnog duga, prema oceni Krkobabića trebalo bi da detaljnije proceni kakve bi posledice izazvalo zamrzavanje penzije. "Kad bi se to sagledalo videlo bi se da je nemoguće zamrzavanje ili smanjenje penzija", ocenio je Krkobabić.

Novac za popunjavanje budžetskog deficita, kako je rekao, moguće je naći i bez uskraćivanja penzionerskih prava, ali nije želeo da precizira na koji način je moguće smanjiti rashode, odnosno povećati prihode države.

Krakobabić je podsetio da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u poslednjim razgovorima s Vladom Srbije bili saglasni da penzije ne treba umanjivati i da je starosna granica za penzionisanje pomerena do mere do koje je to bilo moguće. "Dugoročno pomeranje starosne granice za odlazak u penziju je moguće i poželjno, ali je to na dugom štapu", naglasio je Krkobabić.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Penzije

Ličnosti: Jovan Krkobabić

Institucije: Fiskalni savet


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>