emg home

RSS

Kosovo: Novi sukobi na barikadama

01. jun 2012. | 10:39 11:00

Izvor: Beta

Grad: Zvečan

KFOR je jutros krenuo na barikadu u mestu Rudare kod Zvečana, a Srbi su pokušali da spreče rušenje blokade. KFOR je potom potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru.
KFOR saopštio da je u 8.40 počeo uklanjanje barikada u blizini Rudara uz navode da je ta akcija sprovedena s ciljem unapređenja slobode kretanja, ne samo za KFOR, već i za međunarodne organizacije i sve građane.

"Misija KFOR-a je da doprinese bezbednom, sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve žitelje Kosova. Kfor će nastaviti da to radi u skladu s mandatom, i to je ono što trupe KFOR-a rade 12 godina uz određen rizik po ličnu bezbednost", piše u saopštenju.

KFOR je naveo da nije bilo incidenata i apelovao na sve da se izbegnu zapaljive izjave i nasilje.

U saopštenju se navodi da su postavljeni brojni kontrolni punktovi iz bezbednosnih razloga, koji će stajati do uklanjanja barikada.

Svi putevi koji od Zvečana vode ka selu Rudare i betonskoj barikadi u mestu Dudin Krš jutros su blokirani.

Potpukovnik KFOR-a Džozef Linč rekao je danas da će vojnici pucati u okupljene Srbe ako oni kamenjem budu gađali pripadnike Kfora ili ako ugledaju vatreno oružje u masi, rekli su predsednici opština Zvečan i Zubin Potok građanima kod barikade u Rudaru. Predsednici opština su apelovali na građane da ne bacaju kamenje jer će u suprotnom KFOR upotrebiti oružje.

KFOR nije dozvolio ekipi hitne pomoći da pređe blokiran most na Ibru. Hitna pomoć ima informacije da u jednoj kući na drugoj strani mosta ima ranjenih.

U bolnici u Kosovskoj Mitrovici jutros je zbirnuto troje povređenih.

 

Ivanović: Kfor želi nasilno da izmeni situaciju na severu
Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je danas da je KFOR povukao rizičan potez nastojanjem da ukloni barikadu. "Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i KFOR koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu. KFOR je odmah počeo da koristi gumene metke i suzavac, pa se plašim da će ovo biti dug dan", rekao je Ivanović.

Ivanović je dodao da Ministarstvo pokušava da smiri napetosti i da je već zvalo međunarodne misije na Kosovu povodom toga.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Kosovo

Lokacija: Kosovo

Ličnosti: Oliver Ivanović


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>