emg home
RSS

Zelik: Koncept Trećeg sveta zastareo

19. april 2010. | 12:05

Izvor: Tanjug

Grad: Vašington

Stari koncept Trećeg sveta nije više odgovarajuć u novoj multipolarnoj globalnoj ekonomiji i stoga su potrebni novi pristupi kako bi se uzeli u obzir interesi zemalja u razvoju, izjavio predsednik Svetske banke Robert Zelik.

Globalna ekonomska kriza i uspon zemalja u razvoju u svetskoj ekonomiji su pokazali da kategorizacija zemalja na Prvi i Treći svet, na donatore i one koji mole za pomoć, na predvodnike i one koji su vođeni, više nije podesna, predočio je Zelik u govoru pred ovonedeljne sastanke Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu, na kojima će privrede u naglom usponu imati veću ulogu.

Važna međunarodna pitanja ne mogu biti rešena bez uključenja zemalja u razvoju u Aziji, Latinskoj Americi i Africi čije ekonomije beleže ubrzani rast, dodao je on.

"Decenijama se govori o pojavi multipolarnog sistema. Vreme je da priznamo da postoji nova ekonomska paralela. Ako je 1989. bila kraj Drugog sveta s komunističkim nasleđem, onda je 2009. označila kraj onog što je poznato kao Treći svet. Sada smo u novoj, multipolarnoj svetskoj ekonomiji, koja se ubrzano razvija", rekao je Zelik.

"I dalje postoji siromaštvo u svetu i taj problem se mora rešavati, i dalje ima zemalja s propalim ekonomijama i to se mora rešavati. Globalni izazovi se povećavaju i oni se moraju rešavati, ali se menja način na koji se ti problemi moraju rešavati", ukazao je Zelik.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Ličnosti: Robert Zelik

Institucije: Međunarodni monetarni fond, Svetska banka


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
  • Irska: Privredni pad u drugom kvartalu

    24. sep 2010.

    Dablin, Tanjug

  • Mafija pere novac preko lotoa

    24. sep 2010.

    Rim, Beta