emg home
RSS

Britanija: Braun podneo ostavku, Kameron novi premijer

12. maj 2010. | 09:15 09:50

Izvor: BBC

Grad: London

Lider konzervativne stranke Dejvid Kameron postao sinoć premijer Velike Britanije pošto je Gordon Braun, posle 13 godina vladavine laburista, podneo ostavku.

Braun je podneo ostavku kraljici Elizabeti II, a odmah zatim u Bakingemsku palatu je stigao novi lider konzervativaca i od kraljice dobio odobrenje da formira Vladu.

Lider konzervativaca je postao premijer posle ostavke laburističkog premijera Gordona Brauna, pošto su propali pokušaji njegove stranke da sklopi savez s liberalnim demokratama, strankom koja je na prošlonedeljnim izborima bila treća.

Kameron je, u prvom obraćanju javnosti u novom svojstvu, odao priznanje svom prethodniku Gordonu Braunu i saopštio da namerava da oformi merodavnu i punu koalicoonu vladu s trećeplasiranom strankom na izborima, liberalnim demokratama.

Kameron je najavio da će raditi na rešavanju najprečih problema s kojima se zemlja suočava, kao što su budžetski deficit, socijalni problemi i reforma političkog sistema i da je donošenje teških odluka neminovno. On je ocenio da će biti teško i složeno vladati kao koalicija ali da zemlja mora da se suoči i izbori sa ozbiljnim ekonomskim problemima.

Konzervativci su, pet dana posle održavanja parlamentarnih izbora, s Liberalno-demokratskom strankom postigli sporazum o formiranju koalicione vlade, prve u Britaniji od 1945.

U Londonu je u međuvremenu saopšteno da će lider liberalnih demokrata Nik Kleg dobiti položaj vicepremijera, dok će četvoroci poslanika iz redova njegove stranke biti poverena mesta u novom kabinetu što je, po oceni političkih analitičira, pre svega par nedelja bilo skoro nezamislivo.

Potvrđeno je da će zvaničnici konzervativne stranke Džordž Ozborn i njen nekadašnji lider Viljem Hejg dobiti resore finansija i inostranih poslova. Konzervativac Liam Foks biće novi ministar odbrane.

Konzervativci su prihvatili zahtev liberalnih demokrata za uvođenje fiksnog mandata saziva Parlamenta u trajanju od pet godina, dok su liberalne demokrate pristale na ograničenje broja useljenika iz zemalja van Evropske unije.

Liberalne demokrate pristale su i na ubrzan proces smanjenja velikog budžetskog deficita, što podrazumeva i uštede u javnim službama od šest milijardi funti tokom ove godine.

Četrdesettrogodišnji Kameron je postao najmlađi britanski premijer u poslednjih 200 godina.

 

Ostavka Brauna posle neuspelih pregovora

Braunova ostavka i poveravanje mandata Dejvidu Kameronu usledilo je posle parlamentarnih izbora održanih u četvrtak 6. maja na kojima ni jedna stranka nije dobila natpolovičnu većinu u donjem domu parlamenta neophodnu da samostalno obrazuje vladu.

Konzervativci su na izborima osvojili najviše mandata i najviše glasova ali ne i 326 koliko bi joj bilo potrebno da imaju apsolutnu većinu u donjem parlamentarnom domu koji broji 650 mesta. Od tada su i konzervativci i laburisti pregovarali s liberalnim demokratama Nika Klega o formiranju koalicione vlade.

Gordon Braun je rekao da je odluku da podnese ostavku doneo kada je zaključio da posle višednevnih pregovora neće moći da obrazuje novu vladu.

Braun se povlači i sa položaja lidera laburističke stranke koju će, do izbora novog vođe, voditi potpredsednik Harijet Harmon.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ostavke i imenovanja

Lokacija: Velika Britanija

Ličnosti: Gordon Braun, Elizabeta II, Dejvid Kameron, Nik Kleg, Džordž Ozborn, Viljem Hejg, Liam Foks, Harijet Harmon

Institucije: Liberalno-demokratska partija, Laburistička stranka


Unesite tekst komentara:

<<

20. septembar - 26. septembar 2010.

>>
PON
20
UTO
21SRE
22ČET
23PET
24SUB
25NED
26
 • Žena u napadu u nemačkoj bolnici ubila dva policajca

  19. sep 2010.

  Berlin, Beta

 • ETA spremna da prihvati međunarodne posrednike

  19. sep 2010.

  Madrid, Beta

 • Propao referendum o TV pretplati i imunitetu poslanika

  19. sep 2010.

  Bratislava, Beta

Povezani naslovi