emg home
RSS

Arhiva vesti

EU tuži Sloveniju zbog neprimenjivanja propisa o železnici

24. jun 2010. | 18:02

Izvor: Tanjug

Grad: Brisel

Evropska komisija saopštila je danas da je odlučila da se o 13 članica Evropske unije raspravlja pred Evropskim sudom pravde zbog neprimenjivanja osnovnog propisa EU vezanog za otvaranje tržišta železničkog saobraćaja za konkurenciju, koji je trebalo da bude primenjen još pre više od sedam godina.Komisija će pokrenuti sudski postupak protiv Slovenije, Austrije, Češke, Nemačke, Grčke, Mađarske, Francuske, Irske, Italije, Luksemburga, Poljske, Portugalije i Španije, prenela je slovenačka agencija STA.

Komisija je ukazala da tih 13 zemalja nije primenilo delove prvog paketa propisa EU o železničkom saobraćaju čiji je cilj otvaranje nacionalnih tržišta železničkog saobraćaja za konkurenciju. Taj paket takođe treba da poveća konkurentnost železničkog saobraćaja u odnosu na ostale vrste saobraćaja.

Članice EU je trebalo da primene taj paket do 15. marta 2003. One koje to nisu učinile sprečavaju železničke operatere da pružaju usluge u ostalim članicama i time ograničavaju izbor za korisnike, objasnila je Komisija.
Paket propisa EU o železničkom saobraćaju stupio je na snagu 15. marta 2001, a članicama su bile date dve godine da ga uključe u nacionalne zakone.

Slovenija je već u junu 2008. dobila od Komisije prvo upozorenje, a drugo u oktobru prošle godine. Slovenačko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da priprema izmenu propisa kojom će slovenčka legislativa biti usklađena sa paketom propisa EU o železničkom saobraćaju. Te izmene su, kako je ukazano, trenutno u poslednjoj fazi razmatranja u slovenačkim ministarstvima.

Ministar saobraćaja Slovenije Patrik Vlačič je u martu upozorio da bi EU mogla da blokira fondove za slovenačku železnicu zbog neizvršavanja primene propisa.

Ministarstvo saobraćaja je, međutim, danas saopštilo da nije primilo nikakakvo obaveštenje EU da bi ti fondovi mogli biti zamrznuti.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

23. avgust - 29. avgust 2010.

>>