emg home
RSS

Formirana Carinska unija Rusije, Belorusije i Kazahstana

05. jul 2010. | 13:00

Izvor: Tanjug

Grad: Astan

Predsednici Rusije, Belorusije i Kazahstana Dmitrij Medvedev, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev potpisali danas u Astani sporazum o stupanju na snagu Carinske unije tri zemlje.

"Potpisano je saopštenje da Carinski kodeks stupa na snagu", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare posle samita lildera zemalja Evroazijske ekonomske saradnje, koju, osim pomenute tri zemlje, čine i Kirgistan, Tadžikistan i Uzbekistan, prenele su ruske agencije.


Odluka o formiranju jedinstvenog ekonomskog prostora doneta je u decembru prošle godine, kada je dogovoreno usvajanje dvadesetak dokumenata u okviru dva paketa. Prvim paketom od 14 dokumenata, čije usvajanje je planirano do kraja 2010. godine, uredile bi se zajedničke osnove makroekonomske politike koja bi stvorila neophodne uslove za slobodno kretanje kapitala i radne snage, regulisala poslovanje prirodnih monopola i pravila konkurencije.

Drugi paket, od šest sporazuma, koji bi trebalo da bude potpisan do jula iduće godine, regulisao bi principe monetarne politike, uslove poslovanja prirodnih monopola na sektoru elektroenergetike, železnice, transporta nafte i gasa, uključujući osnove tarifne politike.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Carine, Slobodna trgovina

Lokacija: Rusija, Carine, Kazahstan, Belorusija

Ličnosti: Dmitrij Medvedev, Nursultan Nazarbajev, Aleksandar Lukašenko


Unesite tekst komentara:

<<

06. septembar - 12. septembar 2010.

>>