emg home
RSS

Poljski zvaničnici više neće leteti zajedno

08. septembar 2010. | 11:14

Izvor: Beta

Grad: Varšava

Poljski predsednik, premijer i predsednici oba doma parlamenta više ne smeju da se nađu zajedno u jednom avionu, a ukoliko sleću na neki zabačeni aerodrom, ista posada koja će ih voziti moraće prvo da obavi probno sletanje ipoletanje i proveri opremljenost aerodroma.

Zbog pada poljskog državnog aviona TU154 10. aprila kraj Smolenska, na zapadu Rusije, kada je među 96 žrtava pored predsednika Leha Kačinjskog i prve dame Marije poginulo i nekoliko desetina članova visoke državne i vojne delegacije, Biro za nacionalnu bezbednost izradio je nova uputstva za letove zvaničnika.

Ubuduće četvorica najviših zvaničnika u Poljskoj - predsednik, šef Sejma i šef Senata poljskog parlamenta i premijer nikako ne smeju da se nađu u istom avionu ili helikopteru, recimo kada posećuju poplavljena područja kao ovog maja i juna.

Sa premijerom u istom avionu mogu od sada da lete u posetu maksimalno tri ministra, piše današnja Žečpospolita.

Za to da se procedure poštuju odgovara ubuduće ona institucija koja organizuje let i ona odlučuje ko sa liste putnika zvaničnika ne može zajedno u avion, bez obzira na namere i želje VIP putnika.

Ta odgovornost je precizirana kako se više ne bi dešavalo kao u slučaju avionske nesreće kraj Smolenska da činovnici predsedničke kancelarije, ministarstva odbrane, ministarstva inostranih poslova i kancelarije vlade prebacuju jedni na druge odgovornost za to što se istom avionu obrelo i poginulo toliko ljudi ključnih za funkcionisanje države.

Novina je i obaveza pilota da obave probni let i sletanje, kao i da zajedno sa funkcionerima obezbeđenja provere konkretni aerodrom, ako šef države ili neko od najvažnijih zvaničnika treba da sleti na zabačeni, loše opremljeni ili vojni aerodrom.

Poljski zvaničnici i dalje će uz iznajmljene avione od poljske aviokompanije LOT leteti i avionom TU154, istim kao avion koji se srušio kraj Smolenska, pošto se vrati sa remonta u Rusiji, najavio je ministar odbrane Bogdan Klih.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Propisi, Nesreća, Vazdušni saobraćaj

Ličnosti: Leh Kačinjiski, Bogdan Klih


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>
 • Van Rompej nezadovoljan uticajem EU u svetu

  16. sep 2010.

  Brisel, Beta

 • Telekom će produžiti ugovor šefu Obermanu

  16. sep 2010.

  Berlin, Beta

 • Eksplozija u baskijskoj oblasti, nema žrtava

  16. sep 2010.

  Madrid, Beta

Povezani naslovi