emg home
RSS

Hamilton: Mladić ostaje prepreka za ulazak Srbije u EU

16. septembar 2010. | 12:02

Izvor: Beta

Grad: Vašington

Evropska unija želi da uzvrati Srbiji zbog kompromisa u UN oko rezolucije o Kosovu ubrzanim prosledivanjem njenog zahteva za kandidaturu Evropskoj komisiji, ali do punog učlanjenja stoji krupna prepreka - hapšenje Ratka Mladića, kaže Danijel Hamilton iz američkog Centra za transatlantske odnose.

"Integracija Srbije u evropsku maticu i evroatlantske institucije u širem smislu, podrazumeva i rešavanje pitanja kao što su ratni zločini, a to znači da je potrebno da general Ratko Mladić bude uhvaćen", rekao je Hamilton za Glas Amerike.

Kada je reč o integraciji u evroatlantsku zajednicu, ratni zločini predstavljaju crvenu linija za sve zemlje Zapadnog Balkana koje su bile zahvaćene oružanim sukobima tokom 1990-tih, kaže izvršni direktor Centra za transatlantske odnose.

Povodom usvajanja rezolucije o Kosovu u UN, koju su zajedno podnele Srbija i EU, Hamilton ističe da je taj diplomatski potez uspeh transatlantskih partnera.

"Potpredsednik (SAD Džozef) Bajden je obavio nekoliko telefonskih poziva, tražeći od Beograda da popusti u UN. EU je predočila da se, ako Srbija želi učlanjenje, od nje očekuju određeni ustupci. Nekoliko evropskih ministara je istaklo da je došlo vreme za dogovor sa EU od koje Srbija traži ekonomsko povezivanje i nove investicije", kaže Hamilton.

Upitan da li sve zemlje EU smatraju da će razgovori dve strane biti vođeni između dve suverene države, Hamilton je rekao da je upravo "nepreciznost o tome omogućila postizanje kompromisa".

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Evropske integracije, Ratni zločini

Ličnosti: Ratko Mladić, Džozef Bajden, Danijel Hamilton

Institucije: Centar za transatlanske odnose


Unesite tekst komentara:

<<

15. novembar - 21. novembar 2010.

>>
PON
15UTO
16SRE
17
ČET
18PET
19SUB
20
NED
21