![](/data/Image/Ekonomist%20magazin/581-600/591-592/.thumb_BrewHouse-Project.200x133.0075.jpg)
Dva veka od rođenja J. K. Jakobsena
Umetnost pravljenja piva
Autor: Stevan Veljović
Za razliku od većine savremenika, ali i mnogih danas uspešnih preduzetnika, osnivač Carlsberga je umeće proizvodnje piva smatrao važnijim od profita pa je otkrića delio i sa konkurencijom, dok je veliki deo bogatstva uložio u dobra od javnog interesa
U Kopenhagenu se ovog septembra obeležava dvesta godina od rođenja jednog od najuticajnjih pivara u Evropi, Jakoba Kristijana Jakobsena (J. C. Jacobsen), osnivača Carlsberga.
Među prvim industrijalcima u toj branši, Jakobsen je u proizvodnji piva primenio tada aktuelna naučna saznanja, a otkrića njegove laboratorije su se brzo proširila po čitavoj Evropi. Za razliku od većine savremenika, ali i mnogih danas uspešnih preduzetnika, J. K. Jakobsen je umeće pravljenja piva smatrao važnijim od profita, pa je otkrića delio i sa konkurencijom, dok je veliki deo bogatstva uložio u dobra od javnog interesa.
Da biste pročitali članak, morate biti pretplatnik.
Prijavite se svojim korisničkim imenom i šifrom da biste pristupili ovom tekstu.
Komentari (0)
Unestite tekst komentara: