emg home
RSS

Osumnjičeni za šverc kokaina neće biti izručeni Srbiji

08. februar 2010. | 16:09

Izvor: Beta

Crnogorski ministar pravde Miraš Radović izjavio je danas da osumnjičeni za međunarodni šverc kokaina iz Južne Amerike u Evropu ne mogu biti izručeni Srbiji, jer Ustav Crne Gore zabranjuje ekstradiciju svojih državljana drugim državama.Radović je novinarima kazao da je izručenje crnogorskih državljana moguće samo u krivičnim delima protiv čovečnosti što je predviđeno međunarodnim ugovorima.

Srbija je najavila da će tražiti izručenje crnogorskih državljana Gorana Sokovića i Dejana Šekularca koje potražuje zbog sumnje da su učestvovali u švercu kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Osumnjičenima je sinoć produžen pritvor i tužilaštvo bi u roku od 48 sati trebalo da odluči da li će protiv njih pokrenuti istragu.

Crnogorski ministar pravde je objasnio da je Srbiji svojevremeno bila predložena mogućnost potpisivanja ugovora koji bi predvideo izručenje osoba koje imaju dvojno državljanstvo, ali da takav predlog nije prihvaćen.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić je kazala da je tužilaštvo "ušlo u pretkrivični postupak ne samo na osnovu poternice iz Srbije" već da je "pribavilo potrebne informacije za ovu fazu postupka".

Tužilaštvo bi u narednih 48 sati trebalo da proceni da li ima osnova za podnošenje zahteva za sprovođenje istrage, dodala je ona.

Srbija potražuje i pljevaljskog biznismena Darka Šarića koji je srpski državljanin, a osumnjičen je da je organizator međunarodnog šverca kokaina.

Šarić je u bekstvu i prema tvrdnjama crnogorske policije nalazi se u nekoj od evropskih država.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Kriminal, Policija

Lokacija: Crna Gora


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>