emg home
RSS

Uhapšen bivši potpredsednik hrvatske vlade

30. mart 2010. | 11:13 21:19

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Bivši potpredsednik Vlade i ministar privrede Hrvatske Damir Polančec uhapšen jutros zbog sumnje u povezanost s nezakonitostima u koprivničkoj prehrambenoj kompaniji Podravka.

Damir Polančec je uhapšen pod sumnjom da je zloupotrebio položaj i ovlašćenja s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, čime je kompaniji Podravka pričinjena šteta velikih razmera, saopštila je potvrdila je policija.

Za isto delo osumnjičeni su bivši čelnici Podravke Zdravko Šestak i Josip Pavlović, koji su ranije osumnjičeni za malverzacije u Podravki.

Uhapšen je i zagrebački advokat Zoran Marković, osumnjičen za podsticanje na zloupotrebe pri pružanju savetničkih usluga Podravki.

Policija u saopštenju navodi da su nove sumnje u nezakonitosti oko Podravke otkrivene u nastavku antikorupcijske akcije Menadžer, kojom se istražuje poslovanje Podravke i utvrđuju činjenice vezane za
kupovinu akcija te kompanije i kreditiranje i poslovni odnos Podravke, MOL-a i OTP banke.

Bivši potpredsednik Vlade i ministar privrede, koji se dao ostavke na te funkcije nakon izbijanja afera u vezi s malverzacijama u Podravci u oktobru prošle godine, od početka se povezuje s nezakonitostima u toj koprivničkoj kompaniji.

Krajem prošle godine, zbog niza sumnjivih transakcija i nezakonitog kupovanja akcija Podravke, kojima je kompanija oštećena za milionske iznose, uhapšeno je više bivših članova Podravkine Uprave.

Dodatna sumnja pala je na Polančeca kada se otkrilo da su vodeći ljudi Podravke od mađarske OTP banke dobili kredit od 34 miliona kuna (4,65 miliona evra) za nezakonitu kupovinu akcija Podravke, a za to je garantovala naftna kompanija MOL. Navodno je Podravka garantovala akcijama naftne kompanije Ina, ali je nejasno kako, s obzirom da ih nema u svom vlasništvu.

Polančec je bio u upravi Podravke od 2000. do 2005, kad je ušao u vladu Ive Sanadera.

 

HDZ suspendovao Polančeca sa svih stranačkih funkcija

Predsedništvo vladajuće Hrvatske demokratske zajednice danas je jednoglasno odlučilo da suspenduje Polančeca sa svih stranačkih funkcija.

Ta stranka je odlučila i da pokrene postupak protiv Polančeca.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Policija

Lokacija: Hrvatska

Ličnosti: Damir Polančec

Institucije: Hrvatska demokratska zajednica

Kompanije: MOL, OTP banka, Podravka


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi