emg home
RSS

Grčkoj odobrena pomoć od 110 milijardi evra

02. maj 2010. | 10:13 22:32

Izvor: Beta

Grad: Atina

Ministri finansija zemalja zone evra večeras su u Briselu odobrili finansijsku pomoć Grčkoj od 110 milijardi evra u naredne tri godine. Oko 80 milijardi će izdvojiti zemlje zone evra, a ostatak MMF.

Ministri su odobrili podršku od 110 milijardi evra Grčkoj s ciljem da omoguće vladi te zemlje da plati dospevajuće kredite, uz uslov da temeljno smanji javne rashode i izvede strukturalne ekonomske reforme.

Prvih 30 milijardi evra na raspolaganju Grčkoj će biti najkasnije 19. maja.

Komesar Evropske unije za privredna i finansijska pitanja Oli Ren je novinarima rekao da će zemlje EU kredite odobriti po kamatnoj stopi od oko pet odsto godišnje, što je 50 odsto povoljnije od cene pozajmica koje bi Grčka mogla dobiti na svetskom finansijskom tržištu.

Evropska komisija, MMF i Vlada Grčke su izradili mehanizam pomoći i plan smanjenja ogromnog budžetskog deficita Grčke, kresanja javnih razhoda i niz strukturalnih reformi.

 

Papandreu pozvao građane na veliku žrtvu

Premijer Grčke Jorgos Papandreu izjavio je jutros u Atini da je sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom postignut dogovor o finansijskoj pomoći i pozvao građane Grčke na veliku žrtvu kako bi se izbegla katastrofa u zemlji. Papandreu je na vanrednom sastanku Vlade najavio plan oštre štednje do 2012. kao deo dogovorenog zajma od oko 120 milijardi evra, koji je ocenio kao preseden.

"Učinio sam i učiniću sve kako zemlja ne bi otišla u bankrot", rekao je Papandreu. "Ubedili smo partnere da problem u Grčkoj nije samo naš, već je u vezi s funkcionisanjem tržišta i stabilnođću evra", rekao je on.

Papandreu je rekao da će se mere štednje odnositi na plate i penzije u javnom sektoru, ali ne i na privatni sektor. Predviđeme su i mere štednje u povećanju poreza i štednje u oblasti odbrane i zdravstva.

Grčki ministar finansija Jorgos Papakonstantinu najavio je dodatni plan štednje od 30 milijardi evra do kraja 2012. Papakonstantinu je na vanrednoj sednici Vlade rekao da će u javnom sektoru biti ukinute 13. i 14. plata, ali da će određeni bonus primiti oni s najnižim platama. U privatnom sektoru neće biti takvih ograničenja.

On je dodao da će porez na prodaju biti povećan sa 21 na 23 odsto.

Ministar očekuje da novi paket mera utiče na to da deficit bude ispod tri odsto bruto domaćeg proizvoda do kraja 2014. Grčka vlada sprovodi plan štednje kojim su smanjene plate u javnom sektoru, zamrznute penzije i povećani porezi. Grčki sindikati najavili su za sredu generalni štrajk zbog novog plana štednje.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ekonomska kriza

Lokacija: Grčka

Ličnosti: Oli Ren, Jorgos Papandreu, Jorgos Papakonstantinu

Institucije: Međunarodni monetarni fond, EU


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi