emg home
RSS

Arhiva vesti

Sukobi policije i demonstranata na protestima u Atini

29. jun 2010. | 09:47 17:55

Izvor: Beta

Grad: Atina

Nekoliko desetina maskiranih osoba sukobilo se danas s policijom na sindikalnom protestu u Atini, tokom generalnog štrajka protiv planiranih Vladinih reformi.

Policija je ispalila suzavac i šok-bombe na demonstrante koji su organe reda gađali komadima mermera odlomljenim sa ulaza u stanicu metroa i palili kante za otpatke. Neredi su se odvijali duž cele glavne avenije, u kojoj se nalaze banke i prodavnice.

U okršajima je povređen jedan policajac, dok su demonstranti lomili autobuske stanice i telefonske govornice.
Na današnjem protestu u Atini, koji su organizovala dva glavna sindikata u zemlji, učestvovalo je oko 10.000 ljudi. Odvojena protestna šetnja oko 5.000 pripadnika sindikalne organizacije Komunističke partije PAME završila se mirno.

Zbog današnjeg generalnog štrajka zatvorene su javne službe, u bolnicama radi samo dežurno osoblje, a javni saobraćaj se otežano odvija.

Autobuski, tramvajski i železnički saobraćaj u Atini tokom protesta nije funkcionisao, otkazani su svi letovi u domaćem saobraćaju, dok su međunarodni letovi normalno funkcionisali.

Zbog štrajka novine danas nisu izašle jer se demonstrantima priključio i novinarski sindikat, a elektronski mediji neće do kraja dana emitovati vesti.


Dva najveća grčka sindikata oštro se protive najavljenom Vladinom predlogu za povećanje starosne granice za odlazak u penziju i najavljenoj meri koja će omogućiti poslodavcima da lakše otpuste zaposlene.

Parlament bi danas trebalo da počne raspravu o predloženim reformama, a očekuje se da ona traje više od nedelju dana i da predložene mere budu usvojene.

Grčka je u budžetskoj i dužničkoj krizi, a prošlog meseca je izbegla bankrot zato što je primila prvu ratu pomoći od 110 milijardi evra od EU i MMF-a. Atina je zauzvrat usvojila oštre mere štednje, smanjivši penzije i plate i povećavši poreze.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

30. jun 2010. 09:40:40

| Mirjana

0

Zasto su otezali saobracaj.Kako ce se izvuci iz krize ako turisti ne mogu da im dodju. Ja u petak 02.07 treba da putujem za Atinu. Da li luka Pirea radi, da li trajekt putuje od Atine do ostrva Samos, sta sad da radim?

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi