emg home
RSS

Dodik: CPM ima dva meseca da dokaze da ima novac za autoput

31. avgust 2010. | 14:46

Izvor: Beta

Grad: Banjaluka

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas da Vlada RS slovenačkoj kompaniji CPM još nije dala posao na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj, već mogućnost da u roku od dva meseca dokaže da ima novac za realizaciju tog projekta.On je kazao da je posao izgradnje tog autoputa ponuđen mariborskom CPM-u jer su projekat podržali slovenački premijer Borut Pahor i slovenačke banke, navodeći da su nevažne priče da je ta firma u problemima ako joj banke odobre 300 miliona evra.

Dodik je rekao i da će posao biti ponuđen drugoj firmi ako CPM u datom roku ne dokaže da poseduje novac za realizaciju projekta.

"U Banjaluci su bili predstavnici slovenačkih banaka, a poslali su i pismo o namerama, čime su potvrdili da podržavaju taj projekat", rekao je premijer RS novinarima.

Vlada RS je u nedelju sa CPM-om potpisala ugovor o koncesiji na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj vredan 300 miliona evra.

Mediji su ranije objavili da mariborska firma nije solventna i da joj preti stečaj.

Dodik tvrdi da za Vladu dobar rejting ima ona kompanija koja može da obezbedi novac za izgradnju autoputa i da garancije da će, ako izađu iz projekta, obeštetiti RS u iznosu od tri odsto od planirane vrednosti projekta.

"To znači da, ako izađu iz posla koji vredi 300 miliona evra, imaju obavezu da nam plate devet miliona evra, zbog izgubljenog vremena", naveo je Dodik.

On je još kazao da je Evropska banka za obnovu i razvoj spremna Vladi RS da odobri kredit za izgradnju autoputa Banjaluka-Doboj, ali ne i bilo kojoj kompaniji.

"Da li je pametno da se RS zadužuje ako postoji mogućnost da neko drugi uloži novac? Mi smo se opredelili da damo šansu onima koji mogu da obezbede novac i da taj pravac damo pod koncesiju od 30 godina", istakao je Dodik.

Autoput Banjaluka-Doboj dug je 72 kilometra. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Koncesije, Auto putevi

Lokacija: BiH

Ličnosti: Milorad Dodik

Kompanije: CPM


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi