emg home
RSS

Marković: Neophodna regionalna saradnja u energetici

24. jun 2010. | 16:22

Izvor: Emg.rs

Grad: Portorož

Generalni direktor Eletroprivrede Srbije Dragomir Marković izjavio je da su ključni faktori za napredak u procesu privatizacije i liberalizacije transfer znanja i iskustva, povećanje nivoa investicija i unapređenje konkurentnosti.

“Jedini model koji kombinuje ova tri faktora je strateško partnerstvo, čiji je glavni cilj povećanje integralnog kapitala. Nažalost, to često zavisi od kratkoročnih interesa političara, vlasti, investitora, lokalnih samouprava itd.”, objasnio je Marković na Strateškoj konferenciji o energetici u Portorožu, koju je organizovala Energetika.NET

Slab i delimično privatizovan energetski sektor u jugoistočnoj Evropi, koji je dodatno rasparčan procesom separacije vertikalno integrisanih elektroenergetskih kompanija sa ciljem da se spreči pojava monopola, nije u stanju da prepozna ciljeve privatizacije i liberalizacije, naglasio je Marković.

“Sa druge strane, posledice takvih modela privatizacije i liberalizacije tržišta u ovim uslovima mogu da ugroze bezbednost snabdevanja i dovedu do ekološkog i finansijskog kolapsa.” Po njegovim rečima, 47 odsto srpskog tržišta električne energije je sada otvoreno. Marković je istakao potrebu za regionalnim projektima u kojima bi se analizirao uticaj raznih modela privatizacije i liberalizacije na održivi razvoj energetskog sektora u regionu.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Energetika

Ličnosti: Dragomir Marković

Kompanije: EPS, Energetika.net


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>

Povezani naslovi