emg home
RSS

Arhiva vesti

Hrvatska i Srbija sutra potpisuju sporazum o izručenju

28. jun 2010. | 13:33 19:42

Izvor: Beta

Ministri pravde Srbije i Hrvatske Snežana Malović i Ivan Šimonović potpisaće sutra u Beogradu sporazum o međusobnom izručenju domaćih državljana osumnjičenih ili optuženih za krivična dela organizovanog kriminala i korupcije.Sporazum će otvoriti mogućnost da Hrvatska vrlo brzo izruči Srbiji jednog od osuđenih za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, Sretka Kalinića, kojeg je početkom juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju ranio još jedan od osuđenih za Đinđićevo ubistvo Miloš Simović.

Srbija je nadležnim organima Hrvatske već podnela zahtev za izručenje Kalinića koji ima srpsko i hrvatsko državljanstvo.

Prema najavama iz Zagreba, sporazum dve države o međusobnom izručenju počeće odmah da se primenjuje. Hrvatski minister pravosuđa ranije je objasnio da će važenje sporazuma biti privremeno do ratifikacije u Saboru.

Predviđen je postupak hitnog izručenja koji će trajati od mesec dana do četiri meseca u zavisnosti od toga da li osoba koja treba da bude izručena pristaje na izručenje.

Potpisivanje ugovora o međusobnom izručenju u Hrvatskoj omogućeno je nedavnim izmenama Ustava kojima je, između ostalog, izbrisana odredba o nemogućnosti izručenja hrvatskih državljana drugim državama.

Županijski sud u Zagrebu odredio je krajem prošle sedmice Kaliniću jednomesečni pritvor zbog posedovanja dva lažna pasoša. Nakon ranjavanja on je prebačen u zagrebacku bolnicu Sestara milosrdnica, a potom u zatvorsku bolnicu u Remetincu.

Na Kalinića je 8. juna na zagrebačkom jezeru u Rakitju pucao Miloš Simović koji je dva dana kasnije uhapšen pri pokušaju ilegalnog prelaska srpsko-hrvatske granice.

Kalinić je pripadnik zemunskog klana i u bekstvu je od 2003. godine, nakon ubistva premijera Đinđića.

Presudom Specijalnog suda od 23. maja 2007. godine Sretko Kalinić je u Srbiji osuđen u odsustvu na 35 godina zatvora, za ubistvo premijera Đinđića, a zatim mu je u novembru 2009. godine presuda preinačena na 30 godina zatvora.

Kalinić je 2008. pred Specijalnim sudom kao pripadnik zemunskog kriminalnog klana za više ubistava, otmica i teroristički napad osuđen na 40 godina zatvora.

U bekstvu su od 2003. godine pripadnici tog klana Kalinić, Vladimir Milosavljević, Milan Jurišić Jure, Ninoslav Konstantinović i Selman Hamidović.

Miloš Simović, koji je takođe bio u bekstvu, uhapšen je 10. juna prilikom ilegalnog prelaska hrvatsko-srpske granice.

Premijer Srbije Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Za to ubistvo na po 40 godina pravosnažno su osuđeni bivši pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek i bivši potpukovnik DB Zvezdan Jovanović.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sporazum o međusobnom izručenju

Ličnosti: Snežana Malović, Miloš Simović, Ivan Šimonović, Sretko Kalinić


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>