emg home
RSS

Hrvatska: Novi zakoni o porezima i olakšicama

01. jul 2010. | 12:35

Izvor: Tanjug

Grad: Zagreb

U Hrvatskoj je danas na snagu stupilo nekoliko novih zakonskih propisa, među njima zakoni o porezu na dohodak i o posebnom porezu na plate, penzije i druga primanja.

Najznačajnija promena je to što su sve plate, penzije i druga primanja od 3.000 do 6.000 kuna od danas oslobođeni prve stope kriznog poreza od dva odsto, što za oko 720.000 zaposlenih i 190.000 penzionera čija su primanja u tom opsegu znači povećanje za 60 do 120 kuna.

Druga stopa poreza, od četiri odsto, za primanja veća od 6.000 kuna, biće ukinuta 1. novembra.

S druge strane, od danas će sve povlašćene penzije veće od 3.500 kuna biti manje 10 odsto, a to smanjenje obuhvatiće oko 90.000 građana. Među njima su veterani rata iz devedesetih, akademici, poslanici, državni zvaničnici, bivši partizani i borci NDH, bivši pripadnici JNA i politički zatvorenici.

Posle izmena i dopuna zakona o porezu na dohodak oko 1,48 miliona građana imaće veće plate.

Ukinute su poreske olakšice na uplaćene premije životnog osiguranja sa obeležjem štednje, dopunskog i privatnog zdravstvenog osiguranja i dobrovoljnog penzionog osiguranja, izdatke za zdravstvene usluge i ortopedska pomagala i za stambene potrebe. 

Na snagu su stupile i izmene zakona o porezu na dobit, kojima se odvajaju privatna i potrošnja u poslovne svrhe, uvodi red u poslovanje međusobno povezanih preduzetnika, a kojima se žele sprečiti transakcije prema of-šor kompanijama.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Plate, Porezi, Zakoni

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

15. avgust - 21. avgust 2011.

>>