emg home
RSS

Sindikati ne odustaju od zahteva

01. jul 2010. | 14:37

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Sindikati u Hrvatskoj traže od vlade da prikupljene potpise građana za raspisivanje referenduma protiv vladinih izmena Zakona o radu prihvate kao uspešno sproveden referendum, kao i da predložene izmene povuče iz saborske procedure.Predstavnici sindikata su na konferenciji za novinare istakli da je u dvonedeljnoj akciji prikupljeno 813.016 potpisa građana, što je skoro 20 odsto upisanih birača. Za raspisivanje referenduma neophodno je 10 odsto.

Predstavnik sindikata Ozren Matijašević rekao je da sindikati traže od vlade da se obaveže da neće predlagati izmene Zakona o radu bez prethodne saglasnosti sindikata.

"Ako vlada sve to ne učini, sindikati će krenuti u redovnu proceduru za raspisivanje referenduma", naglasio je Matijašević.

On, međutim, nije precizirao kada bi potpisi mogli da budu predati predsedniku Sabora ukoliko njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.

Premijerka Jadranka Kosor više puta je rekla da nema novaca za referendum, čija bi organizacija koštala oko 170 miliona kuna (23,3 miliona evra) i istakla da će se zbog referenduma morati rezati prava nekih budžetskih korisnika.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ranije je rekao da se nada da će sindikati i vlada nastaviti pregovore i postići rešenje.

Sindikati smatraju da bi vladinim izmenama mogao da bude uništen sistem kolektivnog pregovaranja. Akcija prikupljanja potpisa pet hrvatskih sidikata počela je 9. juna i trajala je dve sedmice. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sindikati

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

30. avgust - 05. septembar 2010.

>>