emg home
RSS

Štampa: Novi plan za upravljanje BiH

28. jul 2010. | 09:41

Izvor: Beta

Grad: Brisel

Predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton sastavila je tajni plan za preuzimanje direktne kontrole nad Bosnom i Hercegovinom s novim ovlašćenjima EU usmerenim protiv onih koji blokiraju političke reforme, piše Dejli telegraf.

Prema poverljivom dokumentu koji je Ketrin Ešton izložila ove nedelje, predlaže se formiranje položaja moćnog izaslanika Evropske unije ove jeseni, čije bi sedište bilo u Sarajevu i čiji bi zadatak bio da progura ustavne reforme u zemlji. Predlaže se da novi izaslanik, koji bi bio deo nove diplomatske službe EU, dobije nova ovlašćenja od Saveta ministara EU kojima će moći da uvede zabrane putovanja i zamrzne sredstva svih za koje se smatra da ometaju reforme.

Po planu, evropski zvaničnici treba da preuzmu upravljanje u BiH ubrzo posle izbora u oktobru. "Pristup koji se predlaže pripremio bi EU da preuzme vodeću međunarodnu ulogu u BiH", navodi se u dokumentu.

Po tom predlogu, novi izaslanik EU preuzeo bi mandat funkcija predstavnika međunarodne zajednice u Bosni, ustanovljenog posle Dejtonskog sporazuma 1995, i deo nove evropske diplomatske službe upravljao bi i mirovnim snagama i evropskom policijskom misijom. “On bi bio zadužen da pomogne zemlji da postane mirna i održiva demokratija na putu integracije u evroatlantske institucije", navodi se u dokumentu.

List prenosi i komentar jednog britanskog stručnjaka da je, s obzirom na to koliko Unija insistira na demokratiji i ljudskim pravima, u najmanju ruku ironično da je pribegla tako drakonskim merama koje sprečavaju slobodnu javnu debatu o putu napred za BiH.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Lokacija: BiH

Ličnosti: Ketrin Ešton


Unesite tekst komentara:

<<

13. septembar - 19. septembar 2010.

>>