emg home
RSS

U Austriji uhapšen bivši šef Hypo Alpe Adria banke

13. avgust 2010. | 15:01

Izvor: Beta

Austrijska policija uhapsila je jutros u Klagenfurtu nekadašnjeg šefa Hypo Alpe Adria banke Volfganga Kulterera.Ovog 56-godišnjeg bivšeg bankara koji je 15 godina bio na čelu Hypo Alpe Adria državno tužilaštvo tereti, kako javljaju austrijski mediji, za proneveru i falsifikovanje bankarskog bilansa.

Posebno odeljenje austrijske policije za istragu afere Hypo Alpe Adria je prošlog proleća ocenilo da je u vreme dok je i Kulterer bio šef, iz njenog bilansa "nestalo" najmanje 100 miliona evra, od čega je deo završio u Lihtenštajnu i deo u zemljama Zapadnog Balkana.

Kulterera koji je posle napuštanja banke postao finansijski savetnik imućnih građana, tužilaštvo tereti da je banku oštetio za milionske iznose odobravajući kredite bez odgovarajućeg pokrića.

Prema ranijim navodima medija u regionu, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, kao i u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kulterer je već bio pravosnažno osuđen zbog toga što je ranije, kao šef Koruške banke iz bilansa "izbrisao" gubitke iz "swap"-poslova.

Uprkos tome je nekadašnji predsednik vlade Koruške, Jerg Hajder insistirao da baš Kulterer postane šef nadzornog odbora Hipo Alpe Adrija banke.

Prema navodima medija, "preko Kultererovog radnog stola" išla je i kasnija prodaja ove banke državnoj banci nemačke savezne pokrajine Bavarska, Bayern LB.

U Minhenu se vodi istraga protiv više menadžera obe banke, a državno tužilaštvo smatra da je Bayern LB za preuzimanje Hypo Alpe Adria platilo neopravdano visoku cenu.

Kultererovo ime mediji su iznova pominjali i prošle sedmice kada je obelodanjeno da je pokojni šef koruške vlade, ultradesničar Hajder koji je pretprošle godine poginuo u saobraćajnoj nesreći, imao na tajnim računima preko 45 miliona evra.

Pored, kako navode mediji, spektakularno uhapšenog Kulterera, od jutros se u pritvoru nalazi i još jedan neimenovani menadžer Hypo Alpe Adria banke. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Banke, Policija

Lokacija: Austrija

Kompanije: Hypo Alpe Adria banka


Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi