emg home
RSS

Hapšenje zbog pokušaja podmićivanja sudija Vrhovnog suda Hrvatske

01. oktobar 2010. | 15:02

Izvor: Beta

Grad: Zagreb

Pet osoba uhapšeno je danas u Osijeku zbog pokušaja podmićivanja sudija Vrhovnog suda Hrvatske kako bi smanjili kaznu Branimiru Glavašu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku, potvrdio je direktor policije Oliver Grbić.Među uhapšenima je i jedan od najjačih preduzetnika u Slavoniji Drago Tadić, suvlasnik najveće građevinske firme u istočnoj Hrvatskoj Osijek-Koteksa.

Prema Grbićevim rečima, kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se formirala grupacija koja je preko članova Vrhovnog suda pokušala da utiče na presudu Branimiru Glavašu.

Grbić je novinarima rekao da je zbog toga uhapšeno pet osoba u Osijeku i u drugim gradovima, a u toku je pretres njihovih stanova i poslovnih prostora.

Utvrđeno je da je u formiranju grupacije pasivno ili aktivno bilo uključeno između 12 i 15 osoba, a njih petoro uhapšenih je imalo najjaktivniju ulogu, prenose mediji.

Predsednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavio je u avgustu glavnom državnom tužiocu Mladenu Bajiću da se Drago Tadić neprimereno raspitivao o slučaju Glavaš.

Mediji su spekuilisali da su Tadić i saborski poslanik Glavaševe stranke Ivan Drmić pokušali da podmite predsednika Vrhovnog suda s 300.000 evra kako bi Glavašu obezbedili oslobađajuću presudu. Nakon što se to otkrilo, Drmić i zamenica glavnog urednika Glasa Slavonije i bliska Glavaševa prijateljica prijavili su policiji navodni pokušaj reketa.

Drmić i Sanja Marketić su navodno oko 70.000 evra predali izvesnom Srećku J. Kako bi bila ublažena kazna Glavašu, najpre osuđenom na deset godina zatvora.

U odluci objavljenoj krajem jula, Vrhovni sud Vrhovni sud Hrvatske smanjio je sa deset na osam godina zatvorsku kaznu Glavašu za ratne zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. u slučajevima poznatijim kao "selotejp" i "garaža".

Kazna je smanjena i ostalim suoptuženima u tim slučajevima. 

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Unesite tekst komentara:

<<

13. decembar - 19. decembar 2010.

>>

Povezani naslovi