emg home
RSS

Vlada Hrvatske: Srbija povredila suverenitet Hrvatske

06. oktobar 2011. | 14:53 17:54

Izvor: Beta

Vlada Hrvatske ipak nije odustala od predloga zakona o ništavosti optužnica iz Srbije, već je uz taj propis predložila i deklaraciju kojom se utvrđuje da je Srbija povredila suverenitet Hrvatske.

Hrvatski mediji javili su ranije danas - što je popodne opovrgnuto - da je uži sastav Vlade odlučio da povuče sporni zakon zbog kojeg su Hrvatsku kritikovali Evropska komisija, pojedini političari, ali i glavni državni tužilac Mladen Bajić.

Sabor Hrvatske počeo je raspravu o predloženom zakonu po saborskim klubovima.

Sada predloženom deklaracijom utvrđuje se da je Srbija povredila suverenitet Hrvatske donošenjem zakona kojim je svoja pravosudna tela proglasila nadležnim za vođenje postupaka za određena krivična dela izvršena na teritoriji bivše SFRJ.

S ciljem dalje saradnje, poverenja i dobrosusedskih odnosa deklaracija poziva Srbiju na sklapanje međudržavnog ugovora kojim bi se, u skladu s međunarodnim pravom, uredila pitanja nadležnosti za ratne zločine, za zločine protiv čovečnosti i genocid.

Ministar uprave Davorin Mlakar je izjavio u Saboru da je zakonom o ništavosti određenih pravnih akata pravosudnih tela bivše JNA, SFRJ i Srbije, Vlada pokušala da reaguje na događaje koji su neuobičajeni u međunarodnoj praksi među državama u oblasti krivičnog zakonodavstva.

Dodao je da je Srbija svojim internim zakonodavstvom proširila jurisdikciju na područje suverene Hrvatske što je međunarodno-pravno nedopušteno.

On je pred poslanicima rekao da donošenjem tog zakona Hrvatska ne dovodi u pitanje saradnju i obaveze prema Međunarodnom tribunalu u Hagu.

Zbog najavljenog donošenja zakona juče je Hrvatskoj stiglo upozorenje iz Brisela da bude oprezna pri donošenju zakona.

I predsednik Ivo Josipović preporučio je juče Vladi i Saboru da ne donose zakon o ništavosti srpskih optužnica, već da odmah započnu pripremu za zaključivanje međunarodnog ugovora koji će onemogućiti zloupotrebu gonjenja zbog ratnih zločina.

Vlada Hrvatske inicirala je donošenja zakona o ništavosti optužnica JNA, SFRJ i Srbije protiv hrvatskih državljana za krivična dela u ratu 1990-tih godina na teritoriji Hrvatske.

Vlada je takvu odluku donela pošto je objavljeno da je iz Srbije stigla optužnica protiv 44 državljanina Hrvatske, uključujući nekoliko ratnih rukovodilaca, za ratne zločine i genocid na području Vukovara 1991. Optužnicu je 1992. podnelo Vojno tužilaštvo JNA.

   

Tužilac Hrvatske: Predloženi zakon koristi samo zločincima


Glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić oštro je danas kritikovao vladin predlog zakona o ništavosti srpskih optužnica rekavši da će on koristiti jedino ratnim zločincima na slobodi.

"Šteta je velika, treba da razgovaramo, a ne da se ograđujemo", izjavio je Bajić novinarima u Zagrebu.

Predloženi zakon, rekao je Bajić, sprečava dalju saradnju Srbije i Hrvatske "bez obzira šta ko mislio o tome".

Prema njegovim rečima, Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) je od 2006. uspostavilo dobre odnose s tužilaštvom Srbije i ne bi bilo doneseno 13 presuda protiv hrvatskih državljana, od kojih je osam na izdržavanju kazne, da je tada postojao zakon o ništavosti.

On je ukazao i da Hrvatska nije rešila problem prema drugim državama, navevši optužnice u BiH.

"Zašto niko ne govori o tome? Tamo će ih biti ili je puno više nego u Srbiji", naglasio je državni tužilac.

On je ponovio da je saradnja sa srpskim tužilaštvom dobra na principu međusobnog uvažavanja, saradnje i usaglašavanja pravnih standarda.

Bajić je dodao da je na jednom od sastanaka početkom godine dogovoreno da se i predmeti bivših vojnih sudova dostave Hrvatskoj kako bi se oni sanirali i rešili. Prema njegovim rečima, obe strane su imale rezerve prema kvalitetu tih optužnica.

"U okviru realizacije svega toga dostavljena je i najnovija optužnica protiv 44 hrvatska branitelja hrvatskom Ministarstvu pravosuđa", ukazao je tužilac, dodavši da ona do njega nije stigla.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Sudstvo, Ratni zločini

Lokacija: Hrvatska


Unesite tekst komentara:

<<

03. oktobar - 09. oktobar 2011.

>>