emg home

RSS

Mladi: Bilo bi bolje da je SFRJ opstala

08. mart 2012. | 08:58

Izvor: Beta

Većina onih rođenih 1971. i 1991. koji žive u državama Zapadnog Balkana smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala, rezultati su istraživanja Evropskog fonda za Balkan.

U istraživanju od 25. septembra do 17. oktobra učestvovalo je više od 2.000 rođenih 1971, koji pripadaju poslednjoj generaciji Jugoslovena, i onih rođenih 20 godina kasnije, koji se ne sećaju ratova, sukoba i raspada starog sistema. Istraživanje je sporovedeno u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Prema rezultatima koje je predstavio Srdjan Bogosavljević iz Ipsos Strategic Marketinga, poverenje u pripadnike drugih naroda kod većine ispitanika je na veoma niskom nivou. Većina njih, sa izuzetkom stanovnika Hrvatske, Kosova i pripadnika starije generacije Hrvata u BiH, međutim, smatra da bi život bio bolji da je SFRJ opstala sa istim političkim sistemom i odnosima između republika kao za vreme vladavine Josipa Broza Tita.

Osim starije generacije Srba u BIH i u Srbiji, većina ispitanika ipak smatra da je raspad SFRJ bio neizbežan.

Veći broj pripadnika poslednje generacije Jugoslovena u Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji i BiH smatra da su šanse za zaposlenje, ekonomska sigurnost i životni standard bili bolji u vreme njihovih roditelja.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Društvo, Regionalni odnosi

Ličnosti: Srđan Bogosavljević

Institucije: Evropski fond za balkan

Kompanije: Ipsos Strategic Marketing


Unesite tekst komentara:

<<

11. jun - 17. jun 2012.

>>
PON
11UTO
12SRE
13ČET
14PET
15SUB
16NED
17