emg home

RSS

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

17. april 2012. | 14:14

Izvor: Beta

Tužilaštvo predložilo Ustavnom sudu da zabrani organizaciju SNP 1389 zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

"SNP 1389 je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT-populaciji", rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo traži zabranu registrovane organizacije SNP 1389 koju predstavlja Miša Vacić i zabranu neregistrovanih organizacija SNP Naši iz Aranđelovca i SNP Naši 1389.

Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane. "Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu, Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika Srpska Krajina i severna Albanija, čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose", kazala je ona.

Ona je navela i da je na sajtu SNP 1389 objavljeno: "Srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice”, čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine.

Objavi:

Del.icio.us
Digg
My Web
Facebook
Newsvine

Teme: Ljudska prava, Diskriminacija, Društvo

Institucije: Ustavni sud Srbije, Tužilaštvo, SNP 1389


Unesite tekst komentara:

<<

04. jun - 10. jun 2012.

>>